середа, 17 жовтня 2018 00:50

Жодна історія не є повноцінною

Автор: www.vchasnoua.com
  Олег Шульга у фільмі ”Позивний Бандерас” зіграв капітана розвідки Антона Саєнка. 2014-го актор рік відслужив на Донбасі
Олег Шульга у фільмі ”Позивний Бандерас” зіграв капітана розвідки Антона Саєнка. 2014-го актор рік відслужив на Донбасі

— 2014-го рік відслужив командиром мотопіхотного взводу на Луганщині. У театрі працюю 20 років. У фільмі знадобився саме військовий досвід, бо знав, як тримати автомат, — розповідає актор дніпровського театру "Віримо!" Олег Шульга, 39 років.

Зіграв капітана розвідки Антона Саєнка у воєнному детективі "Позивний Бандерас".

В одній з українських частин на Донбасі діє російський диверсант. Саєнко приїжджає його знешкодити, за сюжетом. Розвідник виріс у цих краях. Поїхав із Донбасу багато років тому. Зустрічає своє перше кохання. Жінка живе сама й має дитину. Саєнко перетинається з другом дитинства, який воює проти України.

— Головна ідея фільму — ніколи не можна відмовлятися від того, без чого ти — не ти. Минулого, любові, дружби, невеликого шматочка твоєї батьківщини, — каже 56-річний Заза Буадзе. Грузинський режисер з 2008-го працює в Україні. — Якщо відмовишся — поступово втратиш усе. 1991-го Росія окупувала частину моєї країни. Про війну знаю не з телевізора.

Сценарій стрічки "Позивний Бандерас" написаний на основі розповідей ветеранів війни на Донбасі. У фільмі знялися бійці 37-ї бригади.

— Кіно тримає в напрузі, — говорить після прем'єри Роман Бровко, 35 років.

— Це не просто бойовик чи фільм про війну. Це картина й про викривлення правди. Тут бойовики підривають село, а хочуть видати, що це нібито зробила українська армія. В фільмі є сильний герой, яким глядач може захоплюватися. Часто у вітчизняних картинах багато жертв і мучеників. Тут головний персонаж є рятівником, наводить мости і контакти. А не просто драматично помирає. Це дає українцям віру в себе і в те, що ми можемо щось змінити.

— Жителів села, які не підтримують Україну, зобразили карикатурно, — додає підприємець 42-річний Віталій. Прізвище не називає. — Я був у прифронтовій зоні, спілкувався з місцевими. Ким у фільмі хочуть показати мирних жителів — що вони всі неправильні, дикі, погані? Коли підривають село, бабуся гине під крики російського телебачення. А всі, хто послухався "Бандераса", вижили. Але такого не буває на війні. Донбас — це все ж таки Україна. Хоча й окупована ворогом. І там живуть реальні люди. Виходить, якщо вони вірять російському телебаченню, то обов'язково помруть.

Кінокритик Олександр Гусєв, 39 років, каже, що важко визначити жанр стрічки.

— Враження, що хочуть затягнути в кінотеатр людей, яких цікавить і детектив, і воєнне кіно, і мелодрама. Жодна з історій не є повноцінною. Я — прихильник детективів. У цьому жанрі глядач разом із героєм слідкує і намагається вирахувати злочинця. А тут він вибраний довільно. Ніхто на нього навіть би не подумав, немає жодної зачіпки. Однак фільм є кроком уперед у порівнянні з "Червоним" того ж режисера. Хоча в обох музика підказує глядачеві, де йому має бути страшно, а де весело чи сумно. І дуже багато штампів.

Сподобалося, як Олег Шульга зіграв головного героя. Хоча сам персонаж трафаретний. Актору вдалося наповнити його своїм шармом, зробити людяним. І з мовою вийшло неправдоподібно. Не всі українські бійці розмовляють державною. Навіщо показувати, що всі російськомовні — ­погані?

У прокаті "Позивний Бандерас" іде з 11 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Жодна історія не є повноцінною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути