Ексклюзиви
пʼятниця, 08 жовтня 2010 04:23

Жанна Кадирова продала пачку цигарок за 5 тисяч доларів

Автор: фото: Андрій Шматов
  На виставці ”Ті, хто прийшли в 2000-ні” глядачі роздивляються скульптуру ”Пакетик чаю” київської художниці Жанни Кадирової
На виставці ”Ті, хто прийшли в 2000-ні” глядачі роздивляються скульптуру ”Пакетик чаю” київської художниці Жанни Кадирової
1 жовтня у столичному центрі сучасного мистецтва "М17" відкрили виставку "Ті, хто прийшли в 2000-ні". 33 молоді митці показали понад 100 робіт. Художниця Жанна Кадирова, 29 років, представила чайний пакетик заввишки 1 м із кахлів і цементу.

- У мене були зім'ята пачка цигарок і погнута паличка для розмішування кави. Усе це - пам'ятники незначним моментам і речам, майже сміттю. Але коли роблю їх у притаманній мені монументальній техніці, люди звертають на них увагу, - розповідає вона. - 2006-го пачку цигарок купив іноземний колекціонер за 5 тисяч доларів. Палочку-мішалочку за ту ж суму придбав московський музей сучасного мистецтва Зураба Церетелі.

30-річна Леся Хоменко зобразила на картині кримський хвилеріз, на якому надбудоване кафе. Це робота з проекту "Дивокрай".

- Через архітектуру видно, як суспільство себе проявляє. Наприклад, нові карпатські будинки гострими трикутними дахами смішно повторюють образи гір. Але котеджі там тепер будують, ігноруючи довкілля. Приватизують великі шматки землі, вирубують ліс.

Картини Хоменко розміром 2х3 м коштують $10?"20 тис.

- Важко продати таку велику роботу. Треба, щоб колекціонер мав відвагу. Її ж десь треба повісити. Сергій Вакуленко вже п'ять моїх великих картин придбав. Причому не купує їх у склад кудись, а вішає вдома. Також три великі роботи придбав "Пінчук Арт Центр".

Микита Кадан, 27 років, представив полотно 2х4 м у стилі радянського авангарду. На ньому безбарвна київська вул. Артема із великими кольоровими плямами.

- Насправді це залиті яскравими кольорами рекламні біґ-борди, розтяжки і лайт-бокси. Місто зникає, перетворючись на білий туман. Так точиться безкінечна боротьба капіталу за наші душі, - каже він.

Роботу можна придбати за $8 тис.

Кінокритик Дмитро Десятирик, 46 років, уподобав картини Катерини Чалої. Вони вишиті нитками на тканині.

- Доволі скромно, але дотепно, - каже він. - Однак мої враження від виставки суперечливі. Мало свіжих ідей. Знову багато іронії - якийсь жираф гуляє нашими вулицями. Робиться фото, а з нього картина. А ще безкінечна стара тема сексу та насилля.

Куратор виставки 54-річний Олексій Титаренко п'є з пластикового стакана червоне вино.  

- У моєму поколінні п'яні художники довго розмірковували про високі матерії. Молоді тепер зовсім інакші. У них немає пафосу й понтів. Зовні холодні, але професійні й чіткі. Усе вивіряють до міліметра.

Зараз ви читаєте новину «Жанна Кадирова продала пачку цигарок за 5 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути