пʼятниця, 19 жовтня 2007 17:36

За книгу про самогубця ірландка отримала 100 тисяч доларів

45-річній ірландській письменниці Ен Енрайт вручили Букерівську премію. Цю престижну літературну нагороду отримують письменники з Британії, Ірландії, Канади, Австралії, Нової Зеландії та ПАР за свої англомовні романи.

Енн Енрайт нагородили за її шостий роман "Збори". Книга розповідає про самогубця та його сестру. У головного героя Лайама десятеро братів і сестер. Він — алкоголік. Якось хлопець набирає повні кишені каміння й кидається в море. Його старша сестра Вероніка сумує за ним. Брат сниться їй. Вероніка хоче дізнатися, чому він наклав на себе руки.

— У книгах Енрайт забагато готики, — говорить 55-річний письменник Юрій Винничук. — Я її роман "Збори" не читав і не читатиму.

В Україні продається фантастичний роман Енрайт "Перука мого батька" у російському перекладі. Письменниця народилася в Дубліні, працювала на Бі-Бі-Сі. Писати почала з 1993-го. Живе на півночі Ірландії у місті Брей. Одружена з ірландським актором Мартіном Мерфі, мають двох дітей.

У Лондонській церемоніальній ратуші "Ґілдхол" Ен Енрайт вручили $100 тис.

На Букерівську премію також номінувалися новозеландець Ллойд Джоунс із романом "Містер Піп" та британець Іен Мак"юен. На них у букмекерських конторах Європи робили більші ставки, бо ці письменники — відоміші.

— Останній роман Іена Мак"юена "Субота" слабший за попередні. Може, тому він не став лауреатом цього року, — каже президент Львівського книжкового форуму Олександра Коваль, 48 років.

Зараз ви читаєте новину «За книгу про самогубця ірландка отримала 100 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути