вівторок, 29 березня 2016 00:35

За 20 років жоден український фільм не окупився

Автор: ФОТО надане Аллою Пасіковою
  Київський актор Андрій Самінін грає у фільмі ”Жучок” режисерів Алли Пасікової та Андрія Ржанова. Його героя тримали в сараї і примушували розважати бандитів
Київський актор Андрій Самінін грає у фільмі ”Жучок” режисерів Алли Пасікової та Андрія Ржанова. Його героя тримали в сараї і примушували розважати бандитів

Чорна комедія "Жучок" розповідає про двох українських акторів, які потрапили в полон до чеченців. Щоб урятуватися, їм доводиться ставити Чехова. Класика підганяють під смаки кавказької публіки — з російськими ментами, ісламістами й горцями.

27 березня "Жучок" режисерів Алли Пасікової й Андрія Ржанова виходить в український прокат.

Картина основана на реальних подіях. 1989-го під час армійської служби в Дагестані сценарист ­Георгій Фомін звільнив із рабства двох акторів П'ятигорського театру. Їх взяли в полон випадково, замість якогось КДБшника. Коли зрозуміли, що переплутали, — кинули до ями. Потім, уже на якомусь місцевому святі, про них згадали й наказали співати чи розповідати анекдоти. Коли актори сказали, що такого не вміють, чеченці змилувалися й примусили ставити Чехова.

— Фомін — мій колишній однокурсник. Ми разом вчилися у Юрія Іллєнка в Київському театральному університеті імені Карпенка-Карого, — розповідає Алла Пасікова, 38 років. Спочатку сценарій здався нам смішним і малобюджетним, тому вирішили спробувати.

Стрічку з бюджетом $50 тис. режисери знімали власним коштом. Щоб заробити гроші на зйомки, Пасікова писала сценарії до телесеріалів. "Жучок" — її перший повнометражний фільм. 2006-го короткометражка "Філософія" перемогла на фестивалі студентського кіно "Відкрита ніч".

— За свій кошт я би більше не знімала, — продовжує режисерка. — Українське кіно — це дороге хобі. За 20 років жоден український фільм не окупився в прокаті. У нас небагато кінотеатрів, та й мало хто дивиться українські фільми. Коли починаю знімати, завжди питаю себе, про що цей фільм. "Жучок", хоч і комедія, порушує глибинні питання. Для мене він — про самотність українців як нації. І росіяни нам не друзі, і кавказці, і між собою постійно гриземося.

Роботу над "Жучком" режисери закінчили 2013 року. Вихід стрічки в прокат відклали через Майдан і війну на Донбасі.

Алла Пасікова й Андрій Ржанов планують зняти фільм за романом "Село не люди" української письменниці Люко Дашвар.

Зараз ви читаєте новину «За 20 років жоден український фільм не окупився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути