Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 05:36

За 100 років обличчя українців майже не змінилися

Автор: ОЛЕКСІЙ КОВАЛЬ
  Для емалі ”Засіяне поле” київський художник Олексій Коваль використав дореволюційне фото української селянки. Знімки купує на аукціонах. Тло картини — візерунок, що нагадує давній оберіг від поганого ока
Для емалі ”Засіяне поле” київський художник Олексій Коваль використав дореволюційне фото української селянки. Знімки купує на аукціонах. Тло картини — візерунок, що нагадує давній оберіг від поганого ока

— Знайшов весільне фото прабабусі з прадідусем 1916 року. Жили в маєтку на Полтавщині, мали великий сад. Не знав, що фотокартка збереглася. Спочатку поставив у рамку. Потім створив фон з емалі, використав інший одяг, додав нашийних прикрас. Зробив картину 2016-го — рівно за 100 років після їхнього весілля, — розповідає художник Олексій ­Коваль, 40 років.

Створив "Малу українську серію" з 28 емалей. Представив у столичний галереї "Триптих-арт".

— Переношу малюнок з картону на мідну пластину. Потім занурюю її в хімічний реактив. Так отримую фактуру і перемички, що розділяють кольори. Наостанок наношу склоподібну масу — емаль. Залежно від фактури й кольору — до десяти разів прожарюю в муфельній пічці. Ювелірні емалі роблять лише на трьох матеріалах — золоті, сріблі й міді. Створюю картини з позитивними емоціями. Їх хочу передати глядачу, — продовжує.

— Хотів показати, якими красивими були українці на світлинах, що тепер лежать по скринях. Який гармонійний був їхній світ. До 1921-го робили кабінетну фотографію — високої якості. Потім прийшла радянська влада і техніку знищили. За рік на аукціонах купив 80 дореволюційних фотокарток. Найдорожча з групою гуцулів коштувала 1200 гривень. Придбав також декілька рушників й порохівниць — щоби змалювати орнамент.

Використовую візерунки всіх українських регіонів. Фото молодої жінки, яка сіє жито, оздобив кольорами, подібними до фарб землі — охристо-червоними.

Намагався уявити, як вона жила. Як відчувала час, що робило її щасливою. За часів Київської Русі був оберіг "Засіяне поле". Його носили від злого ока. Чимось подібний до малюнка "хрестики-нолики". За 100 років обличчя українців майже не змінилися. Почав помічати схожі типажі на вулиці.

Три емалі з "Малої української серії" Олексій Коваль продав під час виставки в Канаді.

Зараз ви читаєте новину «За 100 років обличчя українців майже не змінилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути