Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2021 00:31

Використовує фінський картон, італійський акрил, німецьку фарбу й гуцульські руки

Автор: KNPU.GOV.UA
  Живописно-графічний цикл ”Мій Шевченко” створив художник з Івано-Франківщини Василь Семенюк. Претендує на цьогорічну Шевченківську премію
Живописно-графічний цикл ”Мій Шевченко” створив художник з Івано-Франківщини Василь Семенюк. Претендує на цьогорічну Шевченківську премію

Два фільми претендують на Шевченківську премію в номінації "Кіномистецтво". Це драми "Атлантида" 49-річного Валентина Васяновича та "Погані дороги" Наталки Ворожбит, 45 років.

— Обидві стрічки про війну. Говорять про Донбас не в лоб. Тонко підходять до теми, — говорить артоглядачка Олена Чиченіна, 33 роки. — "Атлантида" розповідає про 2025 рік після звільнення регіону від окупантів. Військовий Сергій повертається в рідні місця. Його дружина й дитина загинули. Металургійний комбінат, де він працював, закривають. До кризи середнього віку додається посттравматичний синдром.

Донбас після війни — токсична територія, на якій ще 100 років ніхто не зможе жити. Але наприкінці режисер ніби каже, що скоро все буде добре. Любить персонажів. Не хоче, щоб вони страждали. Дає їм надію на краще.

Драма "Погані дороги" показує п'ять історій про військових і цивільних навколо лінії розмежування. Ворожбит — одна з найкращих українських драматургинь. У режисерському дебюті поєднує страшне зі зненацька смішним. Показує війну через гумор, чого в нашому кіно бракувало. Стрічка розійдеться на цитати.

У категорії "Візуальне мистецтво" на премію претендують четверо художників. Матвій Вайсберг, 62 роки, у столичному музеї Ханенків представив 58 робіт за мотивами класичних творів європейського мистецтва. Говорить, що іноді хочеться повторювати улюблені сюжети й це нормально для художників. Переосмислення майстрів попередніх епох називає штудіями. Термін означає перемальовування картин на свій лад.

82-річний Борис Михайлов із Харкова спеціалізується на соціальній документальній фотографії. Серію "Випробування смертю" вперше показав 2019-го в Берліні. Кожна зі 150 робіт являє собою диптих — зіставлення двох зображень. Поєднує фотографії Київського крематорію зі знімками з персонального архіву.

Львівського художника Василя Семенюка, 63 роки, номінували за цикл живописно-графічних творів "Мій Шевченко". Містить понад тисячу ілюстрацій до "Кобзаря". Техніку виконання тримає в секреті. Каже, що використовує фінський картон, італійський акрил, німецьку фарбу й гуцульські руки.

Мистецький проєкт "Арт фабрика ім.prof.К.Малевича" 62-річного Анатолія Федірка з Чернівців складається із 40 творів. У вигляді комбінацій геометричних фігур різних розмірів і кольорів зобразив Тараса Шевченка, Ісуса Христа, Богоматір, Таємну вечерю, Голгофу.

97 мільйонів гривень коштує картина роботи прем'єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля. Її продає американська актриса Анджеліна Джолі. На полотні зображена найбільша мечеть у марокканському Марракеші під час заходу сонця.

Зараз ви читаєте новину «Використовує фінський картон, італійський акрил, німецьку фарбу й гуцульські руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути