четвер, 24 квітня 2008 18:33

Василь Сідак навчав різьби неповнолітніх злочинців

61-річний Василь Сідак із селища Середнє на Закарпатті цього року став лауреатом Шевченківської премії за серію робіт "Дерев"яна скульптура".

Сідак мешкає із дружиною Ганною та родиною молодшого сина Миколи у власному будинку на околиці селища. У всіх кімнатах є його роботи: скульптури та картини з дерева. Більшість — на біблійні теми та про життя закарпатських селян.

— Це "Розп"яття Ісуса", це — "Пасха", — показує різьбяр на стіни. — А тут зображено, як Ісус нагодував п"ятьма рибами і хлібинами народ.

Господар запрошує до майстерні в літній кухні. У невеликій кімнаті є піч. Навколо — на підлозі, на шафі — дерев"яні скульптури.

— Витісую їх із липи, — каже. — Із нею легше працювати.

Зі 130 тис. грн. Шевченківської премії різьб"яр частину грошей віддав на церкву. Ще хоче створити для храму серію дерев"яних скульптур. Решта піде на лікування: майстер хворіє на цукровий діабет, потребує кілька операцій.

Василь Сідак навчався в Ужгородському художньому училищі. Потім працював у колонії для неповнолітніх злочинців.

— У колонію до Ужгорода їх звозили з усього Союзу, — згадує. — Талановитих ми навчали різьбі по дереву. Але то було дуже засекречено.

Через два роки Сідак пішов працювати на сувенірний комбінат у Середньому.

— 20 років витратив на невеликі сувенірні статуетки, — каже майстер. — Переважно — орлів. Так заробляв на будівництво хати. Творчістю почав займатися у 1975-му. Відтоді зробив біля трьох сотень дерев"яних скульптур і картин.

На одну скульптуру в майстра йде приблизно місяць. За рік виконує до десяти робіт.

— Маю 14 доліт, — показує набір інструментів, якими видовбує дерево. — Коли скульптура готова — шліфую її вручну. Вночі не можу спати — руки болять від роботи.

Каже, покупців у нього вже давно не було.

— Мої скульптури не кожному по кишені, — пояснює. — За картину прошу 2,5 тисячі доларів, за скульптуру — від 300 до 2500. Дошки та дерево купую по 100 доларів за штуку. Раніше часто брали скульптури для Адміністрації Кучми, а тепер рідко прийде якийсь дипломат чи чиновник. А прості люди подивляться і йдуть геть, бо їм дорого.

Зараз ви читаєте новину «Василь Сідак навчав різьби неповнолітніх злочинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути