четвер, 06 січня 2022 09:35

В умовах зовнішньої загрози президента хвилює тільки рейтинг

У найпопулярнішому фільмі місяця люди не звертають уваги на кінець світу

— "Не дивіться вгору" — найкращий і найчесніший фільм 2021 року. Нарешті прокричав про те, що наш світ летить у дупу, — каже акторка 47-річна Ірма Вітовська про сатиричну комедію американського режисера Адама Маккея, 53 роки. Вийшла на онлайн-платформі "Нетфлікс" 25 грудня. Посідає перше місце за переглядами у 80 країнах, зокрема, в Україні.

Астрономи виявляють, що до Землі летить комета, яка знищить людство. До зіткнення залишається шість місяців. Намагаються попередити уряд США про небезпеку, але їхні слова не сприймають ­всерйоз. Влада на чолі з колишньою акторкою готується до наступних виборів та ігнорує наближення катастрофи. Щоб привернути увагу громадськості до проблеми, астрономи звертаються до преси, виступають на телебаченні. Стикаються з байдужістю, зневагою та недовірою, за сюжетом.

За словами виконавця головної ролі 47-річного Леонардо Ді Капріо, картина висміює сучасну культуру та нездатність дослухатися до науки.

Користувачі українських соцмереж звернули увагу на схожість актора Джони Гілла, який зіграв голову адміністрації Білого дому та керівника Офіса президента Андрія Єрмака.

"Раджу сприймати як фільм про українські реалії, — пише видавець Костянтин Кожемяка, 61 рік. — В умовах апокаліптичної зовнішньої загрози президента хвилює тільки рейтинг. Медійники переймаються лише телевізійним трафіком. Соціум випускає пару у всілякі безглузді масові акції в інтернеті. А тих, хто попереджає про небезпеку, сприймають за ідіотів.

— Одна з найважливіших стрічок останніх років, — говорить кінокритик і сценарист Богдан Панкрухін, 25 років. — "Не дивіться вгору" — гучний крик, щоб людство прокинулося. Ляпас, що б'є в обличчя з усього розмаху. В одному з епізодів президентка США у виконанні Меріл Стріп курить на тлі таблички "вогненебезпечно". Ця бук­вальність ідеально відображає політиків і людство. Сцена із сигаретою передусім каже — сучасні люди настільки самовпевнені, що їм начхати на всі застереження. Спочатку у фільмі задумували натякнути на зміну клімату, але згодом вирішили відобразити події пандемії.

Щоб зробити таке зрозуміле кіно, режисер мав детально вивчити політичну кухню Америки. Як готують новинні шоу з пластмасовими ведучими, вплив соцмереж на маси, лицемірних попзірок. Але насправді зняв універсальну картину, а не лише про проблеми США. Можемо перекласти сценарій на ситуацію в Україні. Де російський уряд — це комета, з якою ніхто нічого не поспішає зробити, доки вона не зруйнує все на своєму шляху.

Зараз ви читаєте новину «В умовах зовнішньої загрози президента хвилює тільки рейтинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути