Ексклюзиви
середа, 04 червня 2008 17:02

У спектаклі Раду Поклітару танцюють із матрацами

12-хвилинний фрагмент вистави "Андеґраунд" у столичному Театрі на Подолі показав "Київ Модерн-балет", яким керує Раду Поклітару, 36 років. Балет створений на музику латиського композитора Петеріса Васкса. Поклітару познайомився з ним три роки тому. Васкс обіцяв відвідати Україну. Має приїхати на прем"єру.

— Створюючи спектакль "Андеґраунд", я надихався фразою Жана Поля Сартра "Пекло — це інші", — каже Раду російською. — Але цей балет не про біблійне пекло. Це розповідь про людей, загнаних у підземелля війною. Вони змушені перебувати разом у замкненому просторі. Амплітуду своїх емоцій — любов-ненависть, радість-відчай — доводять до піку. Ніхто не знає, чи зможуть вони побачити денне світло, тому їхнє "зараз" набагато важливіше, ніж "потім".

У постановці хореограф-експериментатор задіяв матраци. Спочатку шестеро чоловіків біля дзеркал обіймають їх скрученими, потім починають кидатися. Матраци використовують протягом усього дійства: падають на них, накриваються, повзають під ними. Артисти бігають залом, зображуючи божевільних, кричать. Рухають рукою, ніби "штопають" голкою партнера, а той своєю чергою прогинається від помахів.

— У спектаклі немає сюжетних ліній, — запевняє Поклітару. — Ви запитайте артиста, про що він грає, і він вам не відповість. Не тому що ми й так про це ніколи не говоримо, а тому, що сам не знає.

Каже, що найголовніше в балеті надати пластичну канву, а далі все залежить від артистизму танцівників. У трупі 18 танцівників. Усіх обирали за кастингом.

— Якщо із сорока чоловік проходить один, то це прекрасно, — зазначає хореограф. — Людина іноді боїться кричати, сміятися, а в нас артист повинен робити все.

Слово "андеґраунд" у перекладі з англійської означає "підземний". 1995-го сербський кінорежисер Емір Кустуріца показав однойменний фільм, який приніс йому Золоту пальмову гілку в Каннах. Та Поклітару запевняє, що між виставою та стрічкою нічого спільного, крім назви.

Прем"єра "Андеґраунду" відбудеться 17 та 18 червня у столичному театрі ім. І. Франка. Хореограф обіцяє оригінальне сценічне оформлення. Не зізнається яке. Спектакль триватиме 40 хв. Спочатку й наприкінці буде тиша.

Разом із прем"єрою ще покажуть виставу "Дощ".

— Ми хотіли зробити дві прем"єри й поставити ще "Палату N6", — сміється Поклітару. — Але вирішили, що вже й так загодували киян своїми прем"єрами. Тому перенесли на наступний сезон і покажемо її восени.

Зараз ви читаєте новину «У спектаклі Раду Поклітару танцюють із матрацами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути