Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2007 14:14

Юрій Луценко змерз на концерті Цезарії Евори

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Цезарія Евора із охоронцем та перекладачкою Джульєттою заходить у столичний палац ”Україна”
Цезарія Евора із охоронцем та перекладачкою Джульєттою заходить у столичний палац ”Україна”

У вівторок у столичному палаці "Україна" виступила блюзова співачка Цезарія Евора, 66 років. Вона живе в колишній португальській колонії Кабо-Верде на Островах Зеленого Мису в Атлантичному океані.

Із 16 років співачка виступала по ресторанах. 47-річною записала кілька креольських пісень і випустила диск. Після цього до неї в Кабо-Верде приїхав французький продюсер і забрав Цезарію в Париж. На 10 дисках вона заробила $50 млн. Це — майже половина бюджету Островів Зеленого Мису.

Київський концерт затримався на годину. На вулицях пробки, публіка з"їжджається повільно. Цезарія —у м"яких шльопанцях, бо в неї набрякають ноги. Співачка відмовилася від гримерки на другому поверсі — їй важко підніматися східцями. Тому до концерту Евору готують прямо за лаштунками.

Розмовляє вона на діалекті португальської мови — кабовердійській креольській. Її подруга Джульєтта перекладає англійською, а киянин Олексій — українською.

— У вас траур, — дістає Цезарія Евора з кишені пачку довгих тонких цигарок, запалює. — Мені сказали в аеропорту, що на шахті загинули сто людей. Концерт розпочну хвилиною мовчання.

Розказує, що проводить удома два місяці. А потім їде на гастролі:

Співачка їла тільки в номері — лазанью, рис і картоплю-фрі

— Удома залишаю сина й доньку. Вони іноді сердяться, бо я вже в такому віці, що мала б глядіти онуків. Та хтось повинен заробляти гроші на сім"ю.

Цезарія розлучена. Журналісти цікавляться, як має виглядати чоловік її мрії.

— Він іще не народився, — жартує Евора.

Говорить, що записує новий альбом. Але не знає, коли він вийде.

— Мої продюсери вирішують це за мене. Якщо з їхньої вини я збанкротую, доведеться продавати прикраси, — показує золоті сережки, браслети й кулон. — Обожнюю золото. Браслет на правій руці в мене називається "тиждень" — тут сім кілець.

Концерт триває годину. Співачка із вісьмома музикантами виконує старі хіти. Сідає за столик серед сцени й курить. Букетів майже не бере, бо важко нахилятися. Рукою показує глядачам, щоб клали квіти до ніг.

У залі холодно. Евора в легкій бежевій сукні з короткими рукавами. Вона виступає босоніж. Так співає завжди — на знак солідарності з бідними африканськими жінками та дітьми.

— Заморозили жінку, — обурюється перший номер списку блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Юрій Луценко, 42 роки. Він прийшов із дружиною Іриною. — Треба було під сценою поставити якийсь калорифер. Я змерз у костюмі. А як почувається на сцені бабуся, та ще й боса?

Луценко зізнається, що захоплюється музикою Цезарії Евори п"ять років:

— Почув її в машині приятеля під час передвиборної кампанії. Подумав: йо-майо, існує ж таке на світі. Цезарія втретє приїжджає до Києва, й щоразу ми з дружиною йдемо послухати її.

У столиці Цезарія Евора мешкала в готелі "Прем"єр Палас". Харчувалася в ресторані "Континенталь". Замовила креветкового супу, скуштувала три ложки й наказала принести в номер дві порції. Потім їла тільки в кімнаті — лазанью, рис і картоплю-фрі.

У середу співачка виступила в Одесі. А звідти вилетіла записувати альбом до Парижа.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Луценко змерз на концерті Цезарії Евори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути