пʼятниця, 10 листопада 2017 06:25

Українське кіно звільнили від податку на додану вартість

Українське кіно звільнили від податку на додану вартість
Українське кіно звільнили від податку на додану вартість. Фото - nashamama.com

Верховна Рада внесла зміни до Податкового та Митного кодексів щодо державної підтримки кіно.

Від податку на додану вартість звільнили виробників національних фільмів. Також студії дублювання й озвучення іноземних стрічок українською мовою, кінопрокатні компанії.

— Зміни дозволять імпортувати техніку та кінообладнання без сплати мита. Це, наприклад, камери, звукозаписувальна апаратура, освітлювальні прилади. 90 відсотків такого устаткування — з-за кордону. Скасування мита — корисно. Правильне рішення і з відміною ПДВ. Для нашого кінематографа це було тягарем, — каже режисер і продюсер Іван Кравчишин, 53 роки.

Для компенсації витрат кіновиробникам закон передбачає надання субсидій.

— Я не бачу в цьому сенсу. Якщо йду в магазин і купую якусь техніку, то все одно сплачую податок на додану вартість, що вже закладений у ціну товару. Яким чином це реалізовуватиметься, поки що не зрозуміло, — говорить продюсер 60-річний Віктор Приходько.

— Працюючи разом з іншими кіновиробниками над законом про держпідтримку кіно, і ми хотіли змінити правила гри на ринку, — додає співзасновник кінокомпанії "Фільм. юа" Сергій Созановський, 50 років.

— Через свавілля його організаторів два роки тому для нашої історичної драми "Незламна" (фільм про українку Людмилу Павличенко, снайпера Другої світової. — ГПУ) і голлівудського бойовика "Форсаж 7" обрали один час показу. У результаті наша компанія втратила половину касових зборів. Також запропонували законодавцям ввести обмеження для продюсерів на отримання державних коштів. Тепер ті, хто не повертають хоча б 50 відсотків від інвестицій, не матимуть права отримати гроші на наступний фільм.

Ввели популярну в Європі та нову для України технологію субсидій на виробництво іноземних фільмів. Американські серіали "Місія нездійсненна", "Борджиа" фільмували в Чехії й Угорщині через податкові пільги в цих країнах. Співвіднесення ціни та якості відкриє можливість для створення картин у спільному виробництві й на нашій території. Наступного року зніматимуть щонайменше п'ять таких стрічок.

Частину витрачених на українські фільми коштів обіцяють повертати. Та навіть нашим підприємствам ПДВ відшкодовують із великими труднощами. Механізми не прозорі. Може виникнути ситуація, коли міжнародні партнери чекатимуть протягом декількох років заявлених повернень коштів. Чи погодяться вони працювати на таких умовах?

Податкові послаблення для українського кіно діятимуть до 1 січня 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Українське кіно звільнили від податку на додану вартість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути