Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2017 07:15

"Українці не розуміють, що добробут кожного залежить від стану нашої культури"

Автор: ФОТО: уніан
  Учасники флешмобу тримають ­плакати з написом: ”Мова — держави основа” біля ратуші у Львові, 9 листопада 2017 року. Так відзначили День української писемності та мови
Учасники флешмобу тримають ­плакати з написом: ”Мова — держави основа” біля ратуші у Львові, 9 листопада 2017 року. Так відзначили День української писемності та мови

Президента просять оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови

"Стратегічним завданням держави є забезпечення додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", — ідеться у зверненні до президента Петра Порошенка. Його підписали 36 діячів культури, зокрема літературознавець Іван Дзюба, письменники Іван Драч, Василь Герасим'юк, Дмитро Павличко, актор Богдан Бенюк, філософ Миро­слав Попович, композитори Мирослав Скорик, Євген Станкович.

Просять оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. З такою ж пропозицією до президента звернулися 178 народних депутатів та парламентський комітет із питань культури й духовності: "В умовах гібридної агресії проти України заходи на виконання президентського указу сприятимуть об'єднанню суспільства, формуванню і захисту національного мовно-інформаційного простору, посиленню безпеки та суверенітету".

— Основне завдання — показати справжню роль державної мови в Україні, — говорить голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, 49 років.

— Чимало чиновників не володіють нею. На телеканалах більшість продуктів виходять не державною, обходяться мовні закони. Українці дурять самі себе. Не розуміють, що економіка і добробут кожного залежать від стану нашої культури. Зокрема й того, якою мовою говоримо.

Маємо прийняти нарешті закон про українську мову як державну. Оскільки він, по суті, був скасований "законом Ківалова-­Колісніченка" (встановлює, що державною мовою є українська, але істотно розширює використання інших, якщо їхніх носіїв не менше 10% від населення регіону. — ГПУ). Зараз відчувається дуже великий опір цим змінам.

Які ще потрібні кроки в рамках Року утвердження державної мови?

— Необхідно підтримувати фільми, музику, концерти, пресу та літературу українською. Це відбувається і зараз, але надто повільно та недостатньо. Мають бути безкоштовні курси з української. Якщо вимагаємо знання мови, то повинні створити відповідні умови для тих, хто тільки приїхав або давно живе в Україні, але не мав змоги опанувати державну мову.

Також треба робити вітчизняних митців ближчими і зрозумілішими для українців. 2018-й пропонуємо оголосити роком Василя Стуса та ще кількох українських письменників. Така практика існує в багатьох країнах Європи. Це задасть старт, а потім люди самі продовжуватимуть справу. Їх просто треба переконати у власній силі — що вони здатні відродити свою мову в Україні. Саме тепер маємо вікно можливостей для цього. Із війни з Російською Федерацією маємо скористатися — аби стати сильнішими.

Зараз ви читаєте новину «"Українці не розуміють, що добробут кожного залежить від стану нашої культури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути