пʼятниця, 19 жовтня 2007 17:20

Учитися жити своїм життям

Лариса Денисенко, 34 роки, належить до письменників, народжених революційною ситуацією в українському суспільстві та власне помаранчевою революцією. Це могло б прозвучати смішно, патетично й дещо фальшиво, якби не три обставини.

По-перше, дебютувала вона якраз напередодні помаранчевих подій романом "Забавки з плоті та крові". По-друге, по-художньому переконливо й чітко визначила сутність системи в романі "Корпорація ідіотів". А по-третє, ніхто, крім неї, настільки активно не плекає самодостатній образ успішної та активної людини. Адже спочатку була Лариса Денисенко — успішний адвокат і правник, жінка, яка зліпила себе саму, self-made woman, як сказали б на Заході.

Її можна було б назвати основоположницею української "буржуазної" прози — легкої, жвавої й по суті своїй оптимістичної, позбавленої нашої рідно-української кондової похмурості й серйозності. Це письмо фактично є не лише породженням середнього класу, а й відповідає на його насущні запити. А в нас цей клас, як заведено вважати, неодмінно треба розважати попсовими літературними вар"єте, жорстокими романсами та оперетками, привезеними з-за північно-східного кордону.

Її можна назвати основоположницею української "буржуазної" прози

Тому поява Лариси Денисенко в нашій літературній ситуації є поки що одиничною, але вельми симпатичною спробою українізувати літературу для білих комірців і клерків. У неї навіть кримчани розмовляють літературною українською. Із другого ж боку, жвавість і комунікабельність їхнього життя поволі вростає в плоть нашої літератури. Ларисиній прозі властива якась антифілологічна розкомплексованість. Вона вся сплетена з милих неакуратностей та життєвого надміру, бо дихає на повні груди й не сильно "париться" тим, чи вміє дихати. Виникаючи немовби знічев"я, начебто заради цікавого сюжету та з суто розважальною метою, ця проза має на читача безперечно позитивний педагогічний вплив. Така собі оптимістична драма нашого часу.

Ось і в останньому реченні роману Денисенко "24:33:42" вичерпно окреслюється кредо цієї прози: "довіряти іншим, вірити собі та вчитися жити своїм життям".

Зараз ви читаєте новину «Учитися жити своїм життям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути