понеділок, 28 січня 2008 15:25

У "Сузір"ї" Евріпідову "Медею" грають двоє акторів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Юрко Яценко і Лариса Паріс на сцені майстерні ”Сузір’я”
Юрко Яценко і Лариса Паріс на сцені майстерні ”Сузір’я”

"У київських театрах рідко ставлять античну трагедію, — розказує мистецтвознавець Марина Черкашина після перегляду вистави "Несамовита ніжність Медеї" у майстерні театрального мистецтва "Сузір"я". — Окрім постановки "Царя Едіпа" Софокла в театрі імені Івана Франка, яку здійснив Роберт Стуруа, нічого не можу пригадати".

У "Сузір"ї" виставу за трагедією Евріпіда "Медея" поставила режисер Лариса Паріс, 44 роки. Вона ж виконала головну роль доньки грецького царя Медеї. Решту персонажів— Креонта, Егея і Ясона — зіграв її чоловік 47-річний Юрко Яценко.

— Поставити на камерній сцені п"єсу, де є багато героїв, хор, удвох украй складно, — продовжує Черкашина. — Лариса Паріс молодець. А от її партнер не знайшов потрібний тон, часто зривався на крик.

За сюжетом, Медея вбиває своїх дітей, аби помститися чоловікові за зраду.

— У цьому епізоді звучить "Танець семи покривал" Ріхарда Штрауса. Він тут недоречний, адже це еротична мелодія: під неї Соломея зваблює царя Ірода.

Запитую у Юрія Яценка, на якого глядача розрахована вистава.

— Це спектакль для всіх. Ми повертаємося на сто років назад, в естетику "срібного віку". Глядач же не може постійно дивитися "Аншлаг" і КВН.

Лариса Паріс народилася та жила в Москві. Яценко в ҐІТІСі захистив диплом режисера. 1995 року вони створили у Москві єдиний україномовний театр — незалежну формацію "Д.Ц.Т.Д." — "ДвоїнаЦеТеатрДвох". Потім переїхали до України. Жінка зізнається, що опанувати українську було важкувато.

— Юрко пояснив мені головну різницю між російською і українською мовами. В українській треба говорити протяжно, не ковтаючи звуків. Російською "ґварю", а українською "го-во-рю", — проказує. Намагається говорити українською, але іноді вживає російські слова. — Кожну країну треба пізнати, аби щось тут зробити. Театр, як і будь-яке мистецтво, має продовжувати традиції цієї землі.

Зараз ви читаєте новину «У "Сузір"ї" Евріпідову "Медею" грають двоє акторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути