вівторок, 09 жовтня 2007 16:46

У соляній шахті виконували Моцарта

IV фестиваль "Соляна симфонія" завершився в неділю у місті Соледар Донецької області. Його організувало донецьке підприємство "Іст-Вест Консалт" за 350 тис. євро.

Фестиваль провели в шахті компанії "Артемсіль" на глибині 288 м. Найдешевший квиток коштував 300 євро. У його вартість входила дорога до Соледара, коктейль та наїдки у віденській кав"ярні шахти. За віп-запрошення треба було викласти 500 євро. Його власник мав право взяти участь у банкеті, на якому пригощали стравами австрійської кухні. Кажуть, у продаж надійшла лише десята частина квитків. Інші роздали донецьким та київським багатіям.

Киян на фестиваль вiдправляли чартерним авіарейсом Київ—Донецьк—Київ, а з Донецька до Соледара — автобусами. На зеленому газонi навпроти шахти — здебiльшого "мерседеси" та "лексуси", є один "ягуар". Із деяких авто виходять жінки у хутряних шаликах і шубах.

Ліфт розрахований на 22 людини. У ньому суцільна темрява. Публіка спускається в шахту кілька годин.

— Здравствуйте! Будьте осторожны, — зустрічає внизу екскурсовод "Артемсолі" Володимир Іванович, 46 років. Він пропонує гостям одягнути шахтарські каски та халати. Жінки відмовляються. Високі підбори багатьох дам утопають у кухонній солі, яку тут видобувають понад 120 років.

— У печерах є санаторій, — хвалиться екскурсовод. — Дихати соляним повітрям корисно. Але для кісток шкідливо, бо пухнуть суглоби.

Донеччани дивляться на книгу, як на ковбасу

Температура у підземеллі +17°С. Мобільний зв"язок є. Стіни прикрашені полотнами українського художника Петра Лебединця, росіянина Олександра Агафонова, грузина Давида Шарашидзе. В одній із зал продають свої книжки письменники Андрій Курков, Ірен Роздобудько і Таня Малярчук.

— У мене серед пострадянських письменників найвищі гонорари на території країн СНД і найбільші наклади в Європі, — розповідає Андрій Курков, 46 років. — Але в Україні, на жаль, я менш популярний. Тому їжджу по регіонах. Після цього книжки розкуповують краще.

— Продала півсотні книжок, — зізнається Ірен Роздобудько, 44 роки. — Курков — зо дві сотні, а Таня Малярчук — десь двадцять примірників. Донеччани бояться книжок. Їхня біснес-еліта мене розчарувала. Вони дивляться на книгу, як на ковбасу. Якщо видана цього року, іще візьмуть. А як минулого, то вже не хочуть. Або проходять бочком. Бояться взяти в руки. Думають: якщо візьмеш, то треба купувати. Нашими покупцями на "Соляній симфонії" були люди, що приїхали з Києва, та донецькі журналісти. Останні просили знизити ціну, бо в них малі зарплати. Я свій роман "12", який коштує 28 гривень, продавала за 20. Бізнесмен із мене ніякий!

У концертній залі заввишки 30 м — 350 місць. Солістки Віденської опери Катаріна Корезі та Олена Суворова співають Генделя, Моцарта, Баха. Годину виступає Паризький оркестр контрабасів, грає різну музику — від джазу до хіп-хопу. Одну композицію музиканти виконують лежачи, іншу — вшістьох на одному інструменті. Кажуть, запросити їх коштувало $30 тис.

Зараз ви читаєте новину «У соляній шахті виконували Моцарта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути