Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2007 16:31

У молодості Нестор Кондратюк грав дідів

Автор: фото з архіву Нестора Кондратюка
  Актори Вінницького драмтеатру сфотографувалися після вистави ”Гроші”, 2006 рік. У першому ряду зліва направо: Богдан Костюк, Володимир Постніков, Нестор Кондратюк, Клавдія Барило та Олександр Цехмайструк
Актори Вінницького драмтеатру сфотографувалися після вистави ”Гроші”, 2006 рік. У першому ряду зліва направо: Богдан Костюк, Володимир Постніков, Нестор Кондратюк, Клавдія Барило та Олександр Цехмайструк

70-річний актор Нестор Кондратюк пропрацював у Вінницькому драматичному театрі ім. Садовського 48 років. Зіграв понад 200 ролей. П"ять років тому вийшов на пенсію, проте й досі грає садівника Антоніо у "Весіллі Фігаро", суддю Кочубея — у "Мазепі", дяка — в "Марусі Чурай".

У його вузькій гримерці два трюмо, стіни обклеєні фотографіями. Серед них маленьке чорно-біле фото київського актора Юрія Мажуги.

— В інституті Карпенка-Карого він викладав акторську майстерність, — пояснює Нестор Павлович. Знімає фото зі стіни. — Мажугу тоді ніхто не знав. Він починав грати у столичному Театрі російської драми. Коли студенти на репетиції запізнювалися, дуже сварився. Не при всіх: відводив у куток і вичитував.

Прикріплює фотокартку на місце. В актора трусяться руки. Він кладе одну на другу, щоб не так було помітно. 2005-го в Кондратюка померла дружина. Після того він занедужав на хворобу Паркінсона.

— У паралельній групі навчалися Броніслав Брондуков, Іван Миколайчук, Рудольф Рудін. Брондуков іще той кадр був, — відкидається на стільці. — Послали якось нас до колгоспу Кіровоградської області на кукурудзу. Приїхали ні світ ні зоря, одні індюки з сараїв повиходили. Брондуков вистрибує з машини і до них: "Віват, Куба!" Ті індюки своїм ґелґотом усе село розбудили. А якось почав переписувати товсті китайські книжки в інститутській бібліотеці. Ми думали, він китайську знає. А то він ціну собі набивав.

Нестор Кондратюк каже, що у Вінницький театр потрапив після армії.

Занедужав на хворобу Паркінсона

— Оголосили набір у балет. Мій командир сказав, що я природжений актор. Мама сміялася, коли пішов до армії солдатом, а повернувся актором. Найчастіше дідів грав, навіть у молодості. Особливо подобалася роль веселого Каленика з "Майської ночі". Я там і співав, і танцював. Після наших гастролей у московському МХАТі критик Вульф сказав, що Каленик-Кондратюк — актор вахтангівської школи, — говорить гордовито. — У театрі познайомився з солісткою балету Маргаритою Галежею. Вона на 10 років старшою була. Мене серйозно не сприймала. Більше року за нею упадав, прилип, як не знаю шо. Таки здалася. 45 років душа в душу прожили.

Найвище у гримерці висить афіша із вистави "Війна". На ній Кондратюк, який грає Сталіна.

— Цю афішу вдалося врятувати після гастролей у Дагестані 1986-го. Вистава про Сталіна була популярна, ми з нею весь Радянський Союз об"їздили. У Махачкалі екстремістська партія сталіністів покрала всі афіші. Казали, що й тіло Сталіна з Красної площі украдуть і поховають у горах. Я на сцені жодного слова не встигав промовити, а мене вже вітали оплесками. А тоді за стіл запрошували. Це тоді, коли Горбачов видав "сухий закон".

Зізнається, що не відмовився від жодної ролі.

— Мріяв шекспірівського короля Ліра зіграти. Але режисер призначив на цю роль іншого актора. А я не захотів випрошувати.

На сцені закінчується дитяча казка. Чути фінальну пісню.

— Пропустив виставу, — із жалем каже Кондратюк. — Намагаюся не проґавити жодної. Лише абстрактних постановок не люблю. Із такою виставою ще можна гастролювати. Та в театрі вже на другому показі людей не буде.

Закриваючи гримерку, Нестор Павлович розказує, що живе з 39-річною донькою Катериною та 16-річним онуком Денисом.

— Катя розвелася з чоловіком, — каже актор. — Раніше в дитсадку працювала. Зараз дивиться за хазяйством, а я гроші заробляю. Пенсії з надбавками до 900 гривень отримую. 350 гривень — президентської стипендії.

Прощається з вахтером.

— Ще до магазину зайду, онукові пряників до чаю куплю.

1937, 5 квітня — Нестор Кондратюк народився в польському селі Людвіново на Холмщині у родині селян
1945 — під час операції "Вісла" родину депортують в Україну до села Залісся на Вінниччині
1959 — артист балету Вінницького музично-драматичного театру
1961 — одружується з балериною Маргаритою
1962 — народився син Максим, нині тележурналіст
1968 — з"явилася на світ донька Катерина
2005 — померла дружина Маргарита

Зараз ви читаєте новину «У молодості Нестор Кондратюк грав дідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути