вівторок, 04 грудня 2007 17:42

Стрічку "Єлизавета. Золотий вік" розкритикували італійські єпископи

У листопаді в український кінопрокат вийшли стрічки "Єлизавета. Золотий вік" та "Беовульф".

Перша — продовження успішного (шість номінацій на "Оскар") фільму "Єлизавета" 1998 року режисера Шекара Капура. Це костюмована історія зрілої королеви-діви (Кейт Бланшет), яка замість сімейного щастя обрала піклування про добробут Англії. Ревний католик, король Іспанії Філіп II, прикриваючись релігійними гаслами, встановлює кривавий порядок у Європі. Він замахується й на Англію, де править протестантка (для нього — єретичка) Єлизавета. Загалом стрічка про те, як одна людина через гординю втрачає все, а інша, переступивши власну гордість, отримує все.

У "Беовульфі" немає таких чудових костюмів, краєвидів і блискучої акторської гри. Це напівмультик. Тривимірна графіка дає змогу сценаристам і режисерові дати волю фантазії. Наприклад, повнуватий виконавець головної ролі Рей Вінстон — у стрічці високий герой Беовульф, стрункий і з м"язами, як у Володимира Кличка. В основі фільму — англосакський епос VIII–X ст., але сюжет дещо змінено. Тепер це не просто героїчна історія, а й розповідь про спокусу владою: обравши її, славу й почесті, з часом доводиться за них розплачуватися. Уособленням цієї спокуси  виступає демон-мати чудовиська Ґренделя, яку грає Анджеліна Джолі.

Обидва фільми розкритикували віруючі. Найбільше дісталося "Єлизаветі". В офіційному виданні Конференції єпископів Італії стрічку звинуватили в антипапізмі, наступі на католицизм із боку атеїстів і намірі дехристиянізувати Європу. Справді, у фільмі католики зображені жорстокими релігійними фанатиками, що несуть Слово Боже на вістрі меча. А королева-протестантка більше говорить про права людини, свободу совісті, про рівність підданих. Найяскравіші кадри фінальної битви — палаючі вітрила із зображеннями розп"яття, а також настільний хрест, що, тонучи з човном, зависає в товщі води... догори ногами.

Актори та режисери знизують плечима — для них це творчий хід, що має передати дух епохи. І навряд чи їх можна звинувачувати в таємній боротьбі проти церкви. Бо така нині Західна цивілізація. Торік вона збурила і мусульман — карикатурами на пророка Магомета, і християн — стрічкою "Код да Вінчі".

Зараз ви читаєте новину «Стрічку "Єлизавета. Золотий вік" розкритикували італійські єпископи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути