Ексклюзиви
вівторок, 20 червня 2017 06:51

Співак із Південної Африки вивчив українську

Співак із Південної Африки вивчив українську

15 творів 11 українських композиторів XIX–XXI ст. увійшли до альбому "­Втіха".

Автор проекту — піаністка 46-річна Наталія Пасічник. Родом із Рівного. Навчалася у Львівській і Варшавській консерваторіях. 20 років тому переїхала у Швецію. Виступає з концертами в Європі, США та Японії.

— Альбом "Втіха" — перша ­спроба представити Україну світовій ­музичній спільноті як країну з високою культурою, — каже Наталія Пасічник. — Я думала, як краще зробити це. Багато дисків записують, і не завжди їх зауважують у професійному музичному колі. А для мене було важливо, щоби про Україну дізналися. Звернулася до фірми звукозапису Швеції.

Запропонувала шведським музикантам допомогти. Кожен із них має кар'єру, міжнародне визнання. Вони — мої друзі. Тому не відмовили. Спочатку були скептично налаштовані. На першій репетиції я очікувала їхньої реакції: "Як так, що ми цього не знаємо? Це така музика!"

Щоб виконати романс Миколи Лисенка на слова Шевченка "Мені однаково" баритону Лютхандо Каве довелося вчити українську. Співак хоч і живе у Швеції, родом він із Південної Африки. Не хотів запам'ятовувати текст. Мовляв, немає часу. Прийшла з перекладом англійською. Він його прочитав, розплакався і сказав: "Я вивчу".

Твори для альбому "Втіха" відбирали найбільш характерні для епохи та композитора.

Крім "батька" національної романтичної школи Миколи Лисенка, звучать твори його учнів Віктора Косенка, Левка Ревуцького. Є сучасні композитори, яких потрібно промувати на заході — Валентин Сільвестров, Мирослав Скорик. Їхня музика унікальна — поєднання традицій європейських із багатим українським фольклором.

Зараз ви читаєте новину «Співак із Південної Африки вивчив українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути