вівторок, 11 червня 2019 05:10

Радянські партизани розстріляли всіх чоловіків білоруського села

Радянські партизани розстріляли всіх чоловіків білоруського села
Білоруський видавець Сергій Бахун. nn.by

— У нас на кожному державному підприємстві досі є посада ідеолога, — розповідає 43-річний Сергій Бахун, директор білоруського незалежного видавництва "Архе". Спеціалізується на історичній літературі.

Спілкуємося під час ІХ Книжкового Арсеналу в Києві.

— Дуже багато таких ідеологів нацькували на наше видавництво, коли презентували книгу "Брест. Літо 1941 р. Документи. Матеріали. Фотографії", — продовжує Сергій Бахун.

У Білорусі досі бояться говорити про Другу світову війну щось, що не збігається з радянською версією історії. Українці з цікавістю розглядали на нашому стенді книгу польського історика Богдана Мусяла "Радянські партизани 1941–1944 рр. Міфи і дійсність".

Сучасний читач хоче розвінчати або підтвердити уявлення про Білорусь часів СРСР як про край партизанів. Справді, у війну в наших лісах діяли біля мільйона озброєних радянських підпільників. Всякі були. І добро людям робили, допомагали. А могли розстріляти ціле село. З ким ще воювати партизанам, коли фронт був біля Москви? Як писав Василь Биков, у тилу німець був у кращому випадку один на район. От і воювали партизани з такими ж білорусами. У кожному населеному пункті нацисти організовували самооборону з місцевих. Її представники не хотіли стріляти у своїх, часто домовлялися з партизанами інсценувати бій і тікати з ними у ліс. В одне таке село прийшов загін партизанів, у якому нічого не знали про цю угоду. Всі чоловіки вийшли їм на зустріч без спротиву і їх розстріляли. За СРСР цю братовбивчу трагедію списали на євреїв. У них теж були свої партизанські загони. Але сучасні архіви доводять, що повстанці-євреї брати Бєльські, які врятували від нацистів 1200 своїх одноплемінників, перебували в цей час в іншому місці.

Ще "білою плямою" у свідомості українців залишається період Білоруської Народної Республіки. Утворилася 1918-го, боролася за незалежність із більшовицькою Росією і Польщею. Коли везли книги про БНР до Києва, на кордоні ваш митник запитав: "А про ДНР-ЛНР літературу маєте?"

Зараз ви читаєте новину «Радянські партизани розстріляли всіх чоловіків білоруського села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути