Ексклюзиви
середа, 08 листопада 2006 15:26

Сняданко переклала Дюрренматта

Кращі твори швейцарського письменника Фрідріха Дюрренматта видало харківське видавництво "Фоліо". Збірник називається "Суддя і його кат". Наклад — 2,5 тис. примірників, ціна — 35 грн. До книги увійшли роман "Правосуддя" в перекладі Олекси Логвиненка, повісті "Суддя і його кат", "Підозра", "Обіцянка", "Грек шукає грекиню", п"єса "Аварія". Переклала їх 33-річна львів"янка Наталка Сняданко.

— Класичні твори треба перекладати по-новому раз на 10 років, — каже "ГПУ" Сняданко. — Старі переклади Катерини Гловацької, зроблені 1989-го для видавництва "Дніпро", зараз виглядають антикварно. Тому що українська мова відтоді значно змінилася. Дюрренматта сьогодні цікаво читати. Бо в його детективах багато психології та філософії, чого не вистачає сучасним гостросюжетним книжкам.

Цього року "Фоліо" видало роман "Замок" німецькомовного чеського письменника Франца Кафки, в Наталиному перекладі. За освітою вона — філолог. Після закінчення Львівського університету два роки вчилася в університеті німецького міста Фрайбург. На українську перекладає ще з польської та російської мов. Пише книги. Її "Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки" минулого року увійшла до десятки бестселерів Польщі.

— Зі споріднених слов"янських мов важче перекладати, ніж із німецької, — розповідає Наталя. — У них багато слів звучать однаково, а означають різне. Часто виникає спокуса перейти на якийсь польсько-український суржик.

— Я дуже хочу, щоб Сняданко переклала ще якісь мої твори, — каже "ГПУ" 45-річний письменник Андрій Курков. 2004-го Наталя Сняданко переклала з російської оповідання з його книги "Тонкая математика страсти".

Зараз ви читаєте новину «Сняданко переклала Дюрренматта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути