понеділок, 14 січня 2008 19:25

Роберт Шерер малює картини людською кров"ю

  Картина ”Ex Stasis” намальована кров’ю ВІЛ-інфікованої людини. Її розмір 67,5х45 см
Картина ”Ex Stasis” намальована кров’ю ВІЛ-інфікованої людини. Її розмір 67,5х45 см

Виставка картин американського художника Роберта Шерера, 51 рік, відкрилася минулого тижня в місті Кенесоу, штат Джорджія, США. Вона присвячена проблемам боротьби зі СНІДом. Полотна намальовані кров"ю здорових та ВІЛ-інфікованих людей, яку автор бере у друзів та донорів.

Кров"ю Роберт Шерер малює 10 років. Його картини виставлялися в багатьох містах США, Франції та Грузії.

— Якось я в своїй майстерні грався з ножем, — розповідає художник. — Невдало його підкинув. Він упав і застряв у мене в стегні. Коли вийняв ножа, кров почала бити мало не фонтаном. Вона замастила полотно. Тоді в мене й виникла ідея малювати такі картини. Свою кров я зібрав в герметичний пакет і поклав у холодильник. Пізніше залив її в ручку-перо і спробував малювати. Тепер маю донорів, зокрема допомагає ВІЛ-інфікована подруга. Раніше товаришував з багатьма хворими на СНІД, переважно геями. Більшість із них померли наприкінці 1980-х та на початку 1990-х.

На полотнах зазначено, чи намальовані вони кров"ю ВІЛ-інфікованої людини. Прізвища донора не вказані.

— Бачив, як люди, прочитавши, що картину написано кров"ю хворої людини, миттєво відстрибували від полотна на декілька кроків. — Але від картини не можна заразитися, — посміхається Шерер. — Я розбавляю донорський матеріал хімічним розчином, який убиває вірус.

Рецепт розчину Роберт Шерер приховує. На більшості картин зображені квіти, комахи та людські руки. Вони, за словами автора, символізують надію, невинність і беззахисність.

— Для одного полотна достатньо кількох крапель крові, розбавленої спеціальним розчином, — додає художник. — Коли починав малювати, зіткнувся з тим, що кров дуже швидко згортається. Я консультувався з лікарем, як цьому запобігти. А для того щоб вона не ставала коричневою, коли висохне, вигадав свою методику — малюю з допомогою стерильного шприца. Це краще, ніж ручкою-пером.

Роберт Шерер працює викладачем в університеті міста Кенесоу. Ціна його полотен — від $800 до $2 тис.

Зараз ви читаєте новину «Роберт Шерер малює картини людською кров"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути