вівторок, 20 листопада 2018 00:06

Пригощала китайців українськими стравами

Автор: www.vogue.ua
  Із мандрівок Індокитаєм Софія Яблонська привозила багато жіночих фотопортретів
Із мандрівок Індокитаєм Софія Яблонська привозила багато жіночих фотопортретів

— Софія Яблонська у мандрах ніколи не розлучалася з гуцульською лялькою і "Кобзарем" Тараса Шевченка, — розповідає Лідія Лихач, 56 років, директорка видавництва "Родовід".

У київській галереї "Возіанов" презентували фотоальбом "Теура. Софія Яблонська".

У 1930-х цю галичанку називали найвідомішою мандрівницею світу.

— В будь-якого культурного народу про таку постать уже був би фільм, серіал, товсті біо­графії. Про неї розповідали б у школах. — каже письменниця Оксана Забужко, 58 років. Написала передмову до фотоальбому. — Софія Яблонська поїхала по світу з фотоапаратом і камерою за рік до того, як німкеня Лені Ріфеншталь вирушила знімати в Ісландію. Це може бути перша жінка-оператор у ХХ столітті. З Китаю, Індокитаю, інших екзотичних країн вона привезла документальні фільми. Жінки тоді самостійно не подорожували, почали лише з кінця 1970-х. А ця галицька дівчина у 20 років кидає свій ведмежий закуток і їде спочатку до Парижа, потім — у далекі краї. Завдяки Софії Яблонській Україна може безвізово прописатися в Європі.

Софія Яблонська народилася 1907-го в селі, яке зараз має назву Тарасів, Пустомильського району на Львівщині. Її батько — православний священик, в Першу світову виїхав з Австро-Угорщини до Росії, був москвофілом. Софія повернулася на Галичину, в 20 років емігрувала до Франції. В Парижі вчилася знімати документальне кіно. Як фотокореспондент побувала у Марокко, інших африканських країнах, була на Шри-Ланці, в Індокитаї, Австралії, Північній Америці.

15 років прожила в Китаї. Вивчала місцеву культуру. Натомість пригощала китайців українськими стравами. Займалася дизайном одягу. Зі своїм чоловіком французом Жаном Уденом народили трьох синів.

У галереї "Возіанов" до 21 листопада можна побачити особисті речі Софії Яблонської.

Це сукні, кімоно, фотоальбом, улюблена лялька. 37 знімків із мандрівок.

Усі речі з Франції привезла її онука Наталі Уден, 52 роки. В Україну вона приїхала вперше. Розповідає, що українська мандрівниця побудувала для себе унікальний будинок. Поєднала китайський і український стилі.

— Нагадував пагоду, а всередині — українська піч. Також вона працювала архітекторкою, проектувала вілли. Гадаю, це справило на мене вплив, бо я теж стала архітекторкою. Бабуся загинула в автокатастрофі, коли мені було п'ять років. Я майже її не пам'ятаю. Але зараз відкриваю її для себе, пишаюся, — каже пані Наталі.

— Ми познайомилися з Наталі Уден, щоб купити права на перевидання книжок Яблонської, — говорить дослідниця Вероніка Гоменюк, 26 років. — Виявилося, що в неї вдома фантастичний архів фотографій бабусі, який ніхто не бачив. Яблонська запам'яталася на Галичині як письменниця. А її здобуток репортера-мандрівника був невідомий. Подобаються її жіночі портрети з екзотичних країн. Зрозуміло, що вона мала потоваришувати з моделлю, знайти спільну мову. Багато жінок є оголеними до пояса, в племенах тоді не носили одягу. А змусили їх прикрити груди місіонери. І це, до речі, сприяло поширенню хвороб, бо тіло пітніло і бактерії в одязі розмножувалися. Теурою українку назвали на тихоокеанському острові Бора-Бора. Тубільці спочатку її не сприймали, була для них страшною білою жінкою. Софія пожила на острові, повчилася мови, стала своєю. Теура — це птах з дуже гарним червоним пір'ям.

Фотоальбом "Теура. Софія Яблонська" також презентували в Парижі французькою мовою.

До кінця листопада у видавництві "Родовід" вийдуть ще три книжки з її подорожніми нотатками. Це "Чар Марока", "З країни рижу та опію" (риж — рис на галицькому діалекті. — ГПУ) про Індокитай, "Далекі обрії" про навколосвітню подорож.

Зараз ви читаєте новину «Пригощала китайців українськими стравами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути