Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2007 11:38

Прага відсвяткувала 650-річчя Карлового мосту

Прага відсвяткувала 650-річчя Карлового мосту

1357 року згоріло дотла невелике російське дерев"яне містечко Москва. А в Празі в цей час будували найбільший міст у християнському світі. У понеділок столиця Чехії святкувала 650-річний ювілей цієї пам"ятки готичної архітектури.

Міст через річку Влтаву почали зводити за розпорядженням короля Карла ІV. До того перебратися через неї можна було вбрід або по дерев"яному мосту. Прага на той час була перевалочним торговельним пунктом між східною та західною Європою. Без нормального сполучення вести справи було важко.

Будівництво тривало майже століття. Карл IV так і не дожив до його завершення. Зараз Карлів міст вважається найстарішим у Європі. Він — 10 м завширшки і 516 м завдовжки.

Споруду поступово прикрашали скульптурами. Зараз на ній можна побачити фігури всіх визначних історичних діячів і шанованих святих. Також там "живуть" герої чеського фольклору: чарівник Жит, Безголовий лицар, лицар Брунсвік, Залізний чоловік. У день святкування по мосту ходили люди в костюмах цих персонажів.

Урочистості розпочалися на Староместській площі в неділю. У ніч на понеділок перемістилися на міст і тривали до світанку.

Рівно о 5.31 ранку в понеділок відбулася церемонія благословення першого каменя мосту — того самого, який 650 років тому заклав сам король. Цей час Карлу ІV підказали придворні астрологи. Вони підрахували, що він якнайкраще підходить, щоб міст стояв довго. Після святкування міст півтора року реставруватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Прага відсвяткувала 650-річчя Карлового мосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути