Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 00:50

"Поменшало кіно про проблемні стосунки з батьками та цькування у школі"

Автор: facebook.com/childrenkinofest
  Ляльковий мультфільм ”Чорний лютий” зняв 12-річний Матвій Глазунов з Ізюма на Харківщині. Усіх персонажів зробив сам, захотів показати свої враження від вторгнення Росії в Україну
Ляльковий мультфільм ”Чорний лютий” зняв 12-річний Матвій Глазунов з Ізюма на Харківщині. Усіх персонажів зробив сам, захотів показати свої враження від вторгнення Росії в Україну

Назвали найкращий український дитячий фільм

26 тис. переглядів мали фільми 9-го Міжнародного кінофестивалю для дітей і підлітків "Чілдрен Кінофест".

Картини показували онлайн в Україні й Польщі.

— Термін прийому заявок на конкурс "Найкращий український дитячий фільм" перенесли через повномасштабну агресію Росії, — розповідає програмний директор фестивалю Ілля Дядик, 37 років.

— Зазвичай закінчувався у квітні, але розуміли, що в цей час більшість юних кінематографістів виїздила з родинами за кордон або на захід країни. Хотіли, щоб діти змогли відвернути увагу від війни і зняти фільми на будь-яку тему чи, можливо, навпаки через кіно поділитися переживаннями.

На конкурс "Чілдрен Кінофесту" надійшло майже 100 заявок. Утричі менше, ніж зазвичай.

— Із постійних наших учасників хочеться відзначити дитячо-юнацький кіноцентр "Веснянка" з Дніпра, є такий заклад і в Харкові, — продовжує­ Дядик. — З року в рік присилає мультфільми Василь Муд­рий зі столиці. Люблять знімати кіно діти з Фастова на Київщині, звідки завжди маємо багато індивідуальних заявок.

До початку війни поширеною в дитячих фільмах була тема короновірусу. Також школярі переймаються проблемами екології. Наймолодші екранізують казки, наприклад "Червоний капелюшок". Молодша аудиторія любить містичні історії про привидів, весь час повторюються сюжети про подорож у часі, прибульців. І це нормально. Це краще, ніж діти розповідатимуть, як їм жилося в бомбосховищі чи доводилося тікати з дому з улюбленими тваринами. Поменшало стрічок про проблемні стосунки з батьками та цькування у школі. З весни ­2020-го через карантин навчання перенесли в онлайн, тому повсякденні проблеми учнів у спілкуванні з однолітками відійшли на задній план.

У журі цьогоріч увійшли режисери Катерина Горностай, Антоніо Лукіч і актриса Оксана Черкашина. Амбасадоркою фестивалю стала Ірма Вітовська.

4 тис. грн за "Найкращий анімаційний фільм у категорії 11–14 років" отримав 12-річний Матвій Глазунов з Ізюма на Харківщині. Зараз хлопець живе на Закарпатті.

— У стрічці "Чорний лютий" юний аніматор розповідає про перший місяць війни, якими побачив події. Кропітка робота з багатьма персонажами. Матвій працює у складній техніці лялькової анімації, надихається американським режисером Тімом Бартоном. Торік переміг у нас із мультиком "Мелісса" про дів­чинку, яка готувала чарівне зіл­ля з грибів. Над 5-хвилинною стрічкою працював рік. Матвій — талант-самородок, виготовляє ляльки, потім покадрово фільмує їхній рух, усе видається професійним.

Також 4 тис. грн за "Найкращий фільм у категорії 7–10 років" відзначили анімацію "Напад хутряної риби" Анастасії Шинкаренко, 9 років, із міста Вишневе на Київщині. Дівчина займається в мультиплікаційній студії "Крок".

"Найкращим ігровим фільмом у категорії 11–14 років" назвали "Привиди маєтку Міклашевського". Містичну історію зняла Поліна Лавриненко, 13 років, із села Біленьке Запорізької області. Будівля місцевої школи — це садиба ХІХ ст. губернатора Катеринославської губернії Михайла Міклашевського. Відвідувачі шкільного кіногуртка захотіли по-сучасному переповісти легенди, якими оповита архітектурна пам'ятка.

Звання "Найкращого українського дитячого фільму" і приз 15 тис. грн отримала анімаційна стрічка "Я — птах!" 14-річної Марії Ажислапової з Дніпра.

За фільми міжнародної конкурсної програми голосували глядачі.

— Щороку намагаємося взяти в програму українську стрічку. Цього разу це була "Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке" за сценарієм казкаря Сашка Лірника. Вона й отримала нагороду.

Козак Семен приїжджає в родину напередодні Різдва, за сюжетом. Його батька, який заблукав у лісі, рятує чорт. В обмін на це він забирає сина в пекло.

Чорта дратує, що в пеклі немає жодного козака. Після смерті їм відпускають усі гріхи, бо полягли за свою землю. Нечистий б'ється об заклад зі святим Петром, що йому вдасться втримати козака до Різдва. Якщо виграє, може знищити весь його рід. Семен починає наводити порядки в бісовій хаті, виховувати його дітей. Той не витримує і програє парі.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Поменшало кіно про проблемні стосунки з батьками та цькування у школі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути