Ексклюзиви
вівторок, 14 вересня 2010 05:22

Письменницю Ірисю Ликович не взяли до школи

8 вересня у столичній книгарні "Є" на вул. Лисенка презентували дві книжки: "Твоя дитинка" 26-річної Ірисі Ликович і "Дивна така любов" Анни Багряної, 29 років. Новинки вийшли у київському видавництві "Нора-друк".

— Звернула увагу на твори дівчат, коли була в журі конкурсу "Коронація слова". Цікаво одночасно видати книжки, герої яких наче ведуть діалог, — говорить видавець Елеонора Сімонова, 50 років.

Героїні обох романів подалися за межі України. Авторки також живуть за кордоном. Ликович вивчає германістику в Австрії. Багряна працює перекладачкою в Македонії.

— Автобіографічні ті сторінки, де йдеться про дитячі роки моєї героїні Наді в селі. Я відчувала ті самі дитячі емоції, страхи, мрії. Сьогодні знайшла оце намисто з овочевих кісточок. Таке ж робила героїня, — Анна показує на собі дрібне намисто.

Роман Ірисі Ликович не є автобіографічним. Але авторка ввела до сюжету кілька історій, які спостерігала в своєму селі.

— Коли видавництво повідомило про вихід книжки, спершу навіть трохи злякалася. Бо здавалося, що всі шукатимуть мене в романі. У важкому дитинстві героїні, яка страждала від тиранії жорстокого батька.

Роман написала шість років тому.

— Щоби вступити до психоаналітичної школи в Німеччині, треба було подати роботу. Я написала такий твір. Тоді так і не вступила. Там вимагали багато документів і не приймали романів.

Анна Багряна, коли творила, слухала "Місячну сонату" Бетховена:

— Коли сідала за комп"ютер, перед очима одразу спливали кадри. Швиденько записувала, щоб не загубити. Працювала з ранку до вечора. Іноді ночами, не відчуваючи втоми. Усі душевні переживання своєї героїні пропустила через себе. Це було наче очищення. Плакала, коли писала. Була в піднесеному стані, наче уві сні.

Там вимагали багато документів і не приймали романів

— У мене ніколи не було такої творчої кухні, щоби планувати наперед майбутнє моїх героїв і сюжет. Устаю зранку о десятій і не знаю, що буду писати. Щодня працюю по дві години до 12.00. Потім можу відкласти на два-три місяці, — каже Ірися Ликович.

Книжки видані в м"якій палітурці. Перший наклад — по 1 тис. примірників. У книгарні коштують 24,05 грн.

Зараз ви читаєте новину «Письменницю Ірисю Ликович не взяли до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути