вівторок, 09 жовтня 2018 07:30

Пішли на вокзал запитати про патріотизм

Пішли на вокзал запитати про патріотизм
Фото: ukrainiantheater.com

— Любов до держави і любов до місця, де ти виріс, — протилежні речі. Держава може бути шматком лайна, але батьківщину ми все одно любимо, — каже режисер Дмитро ­Захоженко, 31 рік.

У київському театрі "Актор" поставив спектакль "Патріс".

— У перекладі з грецької це означає "батьківщина", — продовжує Захоженко. — Основа вистави — документальна п'єса сучасних білоруських драматургів. Створили її з інтерв'ю із співвітчизниками. У всіх запитували, що таке патріотизм.

Ми вирішили зробити аналогічно. Пішли на київський вокзал, походили по місту. Опитали перехожих у різних районах столиці. Запитання були прості: "Чи ви є патріотом? Що для вас є батьківщина? Звідки ви родом? Як часто їздите додому?"

У центрі сюжету — молода режисерка, яка на замовлення знімає фільм про Україну. Пропонує знайомому допомогти їй. Вона українка, але має австрійське громадянство, у неї заможні батьки. Її знайомий — соціальний аутсайдер. Партнери з абсолютно різних світів, із різним життєвим досвідом працюють над фільмом разом.

Виставу показуємо на сцені колишнього кінотеатру. Тому включили в неї відео­вставки з відзнятих інтерв'ю.

Ми й гадки не мали, що отримаємо від опитування на вулиці. Почули різні ставлення, характери. Немає довгих роздумів, лише короткі відповіді.

Тема патріотизму — це точка, з якої стартуємо. Показуємо історію про вибір людини. Вистава може допомогти глядачеві зрозуміти, хто він.

Я про себе не можу сказати, що люблю батьківщину. Але й не ненавиджу. Багато чого не подобається в сучасній Україні. Хочеться про це говорити. Значить, не байдуже, що буде з країною.

Наступний показ вистави "Патріс" у київському театрі "Актор" відбудеться 10 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Пішли на вокзал запитати про патріотизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути