понеділок, 23 червня 2008 18:47

Ніні Матвієнко на "Країні мрій" завадив виступити дощ

Автор: фото: УНІАН
  На фестивалі ”Країна мрій” діяв дитячий майданчик. Дітей учили народним танцям та гончарству. А Сашко-лірник забавляв малих казками
На фестивалі ”Країна мрій” діяв дитячий майданчик. Дітей учили народним танцям та гончарству. А Сашко-лірник забавляв малих казками

Фестиваль етнічної музики "Країна мрій" у вихідні відбувся на столичному Співочому полі. П"ятий рік поспіль його організовує 44-річний співак Олег Скрипка. На восьми сценах виступили майже сотня виконавців. Шість гуртів приїхали з-за кордону. Більшість із них грали циганську музику.

— Це сталося випадково, — каже Скрипка. — Шукав цікаві колективи на сайті угорського музичного фестивалю "Сіґет", там і натрапив на інформацію про "Кел", "Караван Фаміліа" та "Джипсі. ч". Останні грають у стилі цигано-репу. Тепер українці знатимуть не лише Бреґовича.

У суботу об 11-й ранку біля Андріївської церкви запалюють "живий вогонь". Добувають його за допомогою тертя одна об одну дерев"яних палиць. Подивитися на білому "нісані" приїжджає Олег Скрипка — у квітчастій сорочці, на футболці під нею зображена перуанська дівчина. У співака загіпсована нога, він пересувається на милицях. Місяць тому на концерті у Вінниці Олег невдало підстрибнув і пошкодив ахіллове сухожилля.

"Живим вогнем" запалюють факел. Кілька сотень людей шикуються в колону та "купальською ходою" рушають на Співоче поле. На вантажівці везуть купальські ляльки з соломи — Купала та Марену. Увечері їх спалять.

За дві години колона приходить до музею Івана Гончара, біля якого починається Алея майстрів.

— Чотири роки боремося, аби тут не продавали матрьошок, — говорить Скрипка. — Нині вирішили зайняти місця тих торговців книжковим ярмарком. Матрьошок таки поменшало.

Ініціаторами проведення книжкового ярмарку стали брати-видавці 40-річні Дмитро та Віталій Капранови. Протягом двох днів вони продавали власні книжки з автографами.

— Підписана автором книжка читається удвічі швидше, ніж звичайна, — запевняють. — Якщо це виявиться неправдою, ви зможете повернути нам книжки — на наступній "Країні мрій" ми їх викупимо.

На алеї майстрів продають вишиванки, плетені ляльки, прикраси, вироби з глини, дерева та металу. Проводять майстер-класи з гончарства та ткацтва. А біля ковалів за 5 грн можна самому викарбувати монету, схожу на ту, яка ходила за князя Володимира Великого.

Хочу, щоб на Співочому стояло більше туалетів

46-річна Олена Орєховська продає вузликові ляльки-обереги. Їх дарують молодятам на щастя, чіпляють над ліжками немовлят, щоб тих обходили хвороби.

— Мої предки ще в XVII столітті виготовляли такі ляльки, — розповідає майстриня. — Я їх із шести років роблю. Продаю лише на таких-от фестивалях, бо в підземних переходах чи на ринку — гріх.

— А чому в них замість облич намальовані хрести? — дивується білява дівчина.

— Обличчя мають лиш ті ляльки, що призначені для гри. А мої — це обереги. Кожна лялька поєднує в собі чоловіче та жіноче начало. Їх роблять, зв"язуючи хрестом два жмутки сіна. Оцей, вертикальний жмуток, — жінка підіймає спідничку ляльці, — символізує чоловічий орган, а горизонтальний — жіночі груди.

О 14.00 Олег Скрипка та Ніна Матвієнко в супроводі ансамблю стародавньої музики Костянтина Чечені відкривають фестиваль. Виконують купальську пісню. Потому Матвієнко має виступати сама, та в цей час починається дощ. Музиканти накривають апаратуру плівками. Виступ відкладається.

— Дощику, іди стороною! — кричить Матвієнко зі сцени. — Благаю тебе!

Фестиваль тривав не три, як торік, а два дні.

— Ми втратили одного спонсора, тому через брак коштів зменшили кількість фестивальних днів, — пояснює Олег Скрипка. — Хочу, щоб "Країна мрій" тривала сім чи 10 днів, але поки що це нереально. У Франції подібний фест на 90 відсотків спонсорує держава, кошти в бюджет закладають на два роки вперед. А в нас навіть не знаєш, чи міністерство вчасно перерахує ті гроші, які пообіцяло. Довелося звузити й географію фестивалю: торік виступали гурти з дев"яти країн, нині — з шести. Мрію запросити африканські, арабські та китайські гурти, але не маю на них грошей. А ще хочу, щоб на Співочому стояло більше туалетів, та це теж нині неможливо.

— нас навіть великі черги в туалет не лякають, — звертається до Скрипки якась жінка. — Ми з 13-річним синочком приїхали з Черкас, дитя в захваті.

Закордонні гурти виступали переважно на вечірній сцені, з 18.00 до 22.00. Із паризького тріо "Карпатт" до Києва приїхало двоє учасників. Вони виконують французький шансон, додаючи циганських мотивів, народних наспівів та джазу.

— Ми вперше виступали не в повному складі, — каже Гарві Єґусо. — У одного нашого учасника діти захворіли грипом і заразили його. Нас здивувало, що фестиваль безкоштовний. У Європі такого майже немає. Хочу написати пісню про вашу вишиванку. Навіть зараз можу зімпровізувати трошки, — Гарві починає щось співати французькою.

У пісні часто повторюється слово "вічіванка".

Зараз ви читаєте новину «Ніні Матвієнко на "Країні мрій" завадив виступити дощ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути