четвер, 05 листопада 2020 00:45

"Не можна закривати людину в "мавпятнику" та змушувати любити батьківщину"

"Не можна закривати людину в "мавпятнику" та змушувати любити батьківщину"
Владислав Писаренко (на передньому плані) у виставі "Людина з..." зіграв жителя Броварів, якого без пояснення затримали поліцейські. Їх утілили Костянтин Олексенко та Ірина Ткаченко. Запитують про історію рідного міста, розлучення та ненависну роботу. Фото: прес-служба

— Нам треба повністю відмовитися від російського матеріалу. Але "Людина з…" я взявся перекладати. Бо вона показує той страшний "русский мир", який може прийти до нас, — каже драматург 35-річний Павло Ар'є.

Переробив п'єсу росіянина Дмитра Данилова. Прем'єра відбулася 24 жовтня в столичному Театрі драми і комедії на лівому березі.

Миколу із Броварів на Київщині затримала поліція. Причину не пояснюють. У відділку ставлять дивні запитання. Про колір стін його під'їзду, кількість населення рідного міста. Переконують, що Бровари кращі за Амстердам. Микола не розуміє — навіщо, за сюжетом.

Поставити п'єсу в Києві запросили білоруського режисера 35-річного Дмитра Богославського.

— Під кийками правоохоронців Микола поступово стає громадянином своєї країни, — розповідає Богославський. — Діють за методом "добрий — злий поліцейський". То кричать, то кажуть м'яко. І над цим усім з'являється красуня-офіцерка Марина. Говорить банальні слова, але вони влучають. Важливе треба казати просто. Тоді це працює. Микола задумується, як це — жити не тільки заради себе. Поліцейські наче все правильно розказують. Але це лякає. У цьому головне протиріччя. Не можна закривати людину в "мавпятнику" і всю ніч забивати в голову, що вона має обожнювати Бровари.

Їздив у це місто для натхнення. Життя починається з центру. Він вилизаний. Прекрасний парк. Гумове покриття на дитячих майданчиках. Каруселі працюють. Але що глибше в спальні райони, то більше все нагадує руїни. Красивий лише фасад. Це мені трохи нагадало рідну Білорусь.

Найближча вистава "Людина з…" відбудеться 19 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Не можна закривати людину в "мавпятнику" та змушувати любити батьківщину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути