Ексклюзиви
вівторок, 03 грудня 2019 06:10

На Заході не писали про Голодомор

Автор: imdb.com
  Англійський актор Джеймс Нортон в історичній драмі "Ціна правди" виконує роль валлійського журналіста Ґарета Джонса, який першим у західній пресі під власним іменем заявив про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Стрічка йде у прокаті з 28 листопада
Англійський актор Джеймс Нортон в історичній драмі "Ціна правди" виконує роль валлійського журналіста Ґарета Джонса, який першим у західній пресі під власним іменем заявив про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Стрічка йде у прокаті з 28 листопада

— Це справжнє світове кіно, — каже кінокритик 42-річний Андрій Алферов про історичну драму "Ціна правди".

Британський журналіст Ґарет Джонс приїхав 1933-го у СРСР розслідувати злочини сталінського режиму. Нелегально відвідує Україну. На основі побаченого в селах готує статті про штучний Голод. Більшість представників західної преси тоді не писали правду про трагедію українського народу.

— І британські, й українські актори грають на високому рівні. Усе знято якісно. Кадр говорить сам за себе. Він — інформативна одиниця. Людина може сидіти й мовчати, а ти розумієш — про що думає, які в неї почуття й наміри.

Польська режисерка Аґнєшка Голланд дещо відривається від реальних фактів. В одну поїздку Ґарета Джонса до Радянського Союзу зводить одразу три його подорожі протягом 1930-х. Сцени у Великій Британії — світлі. Коли журналіст прибуває в СРСР, зображення темніє. А коли потрапляє в Україну, картина стає зовсім похмурою. Тут стрічка нагадує якийсь липкий кошмар.

Кіно передусім не про Голодомор, а про етику професії. Показує, як західне суспільство мовчить, і цим фактично підтримує політику Сталіна.

"Ціна правди" — приклад того, як має працювати журналіст: спостерігати і повідомляти. Проговорює до українців, що мусимо вивчати й визнавати свою історію. Тільки так ми зможемо стати свідомою європейською державою.

На прем'єру в столичному кінотеатрі "Київська Русь" приїхав виконавець ролі Ґарета Джонса, англієць 34-річний Джеймс Нортон.

— Зазвичай під час роботи над фільмом відбувається прорив, коли ти відчуваєш більший зв'язок із героєм та історією, — каже Нортон. — Під час підготовки до ролі я спілкувався із сім'єю Джонса, читав його щоденники. Але проривним моментом став знімальний процес в Україні. Тоді я відчув, що ця історія важлива й актуальна для вашої країни. Особливо пригадується сцена, коли Ґарет підходить до черги по хліб і питає в жінки, а що тут відбувається. Вона каже: "Мільйони людей гинуть, ми потребуємо допомоги". Родичі акторки, яка виконала цю епізодичну роль, постраждали під час Голодомору. Вона дуже емоційно розповіла мені це, а потім і зіграла в кадрі. Я зрозумів масштаби трагедії. Те, що вона особиста для багатьох українців.

Також стрічка допомогла мені відчути більшу повагу до професії журналіста. Я не віддавав належне її ролі в суспільстві, його прагненню до правди і труднощам на цьому шляху.

Фільм "Ціна правди" спільного виробництва України, Польщі та Великої Британії в прокаті з 28 листопада.

Зараз ви читаєте новину «На Заході не писали про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути