понеділок, 26 січня 2009 15:52

На спектакль Троїцького прийшов один глядач

— Це великий проект, який не обмежиться театром, — каже керівник центру "ДАХ" 44-річний Влад Троїцький на прем"єрі свого спектаклю "Едіп. Прощання з ілюзією" у столичній галереї "Лавра". — Поки що не хочу розкривати всіх таємниць.

Троїцький поставив спектакль за античним міфом про царя Едіпа, який убиває батька й одружується з матір"ю. Робота над виставою тривала півроку.

— Приміщення галереї на перший погляд не викликає бажання що-небудь творити, — режисер показує рукою на обдерті стіни. — Але насправді це місце енергетичне й сакральне. Тут є відчуття храму. "ДАХ" такого не дає.

На сцені стоять п"ять чорних ванн. До них приварені металеві ручки. Актори катаються в них, використовують як труни й колиски. Сцена посипана товстим шаром подрібненої чорної гуми. Вона рипить під ногами.

— Якби посипали чорноземом, то скрізь була б грязюка, — пояснює Влад. — А так усе правильно, і герої чисті.

Як і в давньогрецьких трагедіях, у виставі співає хор. Слова вимовляють як гучний, тривожний наспів. Він нагадує читання мантр. Хор виконує й українські народні пісні. На головах у акторів шапки, прикрашені вишивкою.

Попиває з пляшки коньяк

— Віддала за квиток 100 гривень, — скаржиться жінка у червоній дутій куртці. — А нічого путнього не побачила. Якщо режисер хотів поставити модерн, то зробив це на "двійку". У залі холодно.

52-річний кінематографіст Олександр Дерновський спостерігає за подіями на сцені, попиває з пляшки коньяк. У Дерновського довге сиве волосся й така ж борода. Він зняв документальний фільм "Безжальні острови" про психічно хворих людей. Камеру носить усюди.

— Я був на першому спектаклі театру "ДАХ". У залі сидів один глядач. На сцені показували діалог двох п"яниць. Я нікого не питав, вийшов на сцену й почав знімати. Вистава тривала дві години. Я зняв усе. Домовилися з Троїцьким, що подивимося це відео в мене вдома.

Режисер працює над другою частиною "Царя Едіпа".

Зараз ви читаєте новину «На спектакль Троїцького прийшов один глядач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути