Ексклюзиви
четвер, 18 листопада 2021 07:40

Міністр культури подав у відставку

Міністр культури та інформаційної політики 55-річний Олександр Ткаченко написав заяву про відставку. Рішення пояснив незгодою з політикою уряду.

"Забрати Держкіно в Мінкульту й передати в управління Кабміну — нелогічно, — пише Ткаченко у фейсбуку. — Не менш болюча крапля — неприйнятна фінальна сума бюджету на культуру-2022 (у проєкті держбюджету на 2022 рік на культуру затвердили 10,5 млрд грн. Мінкульт просив додати ще 6,5 млрд. — ГПУ)".

Ткаченко обіймав посаду з червня 2020-го.

За словами прем'єр-міністра 46-річного Дениса Шмигаля, Держ­кіно хочуть виділити в окремий орган.

— Це історія не про кіно, а про владу й доступ до державних ресурсів. Про можливість розпоряджатися коштами платників податків без зайвих додаткових ланок, як міністерство, — каже колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк, 54 роки. — Раніше владну верхівку мало цікавила культура. Тепер там з'явилися гроші. Наприклад, Держкіно з кількома сотнями мільйонів (бюджет Держкіно на 2021 рік — 617 млн грн. — ГПУ). А всі важливі для країни рішення ухвалюють в Офісі президента. Очевидно, що з'явилася потреба цими грошима безпосередньо управляти.

— Міністр утратив контроль над Держкіно, і йому це не сподобалося. Можливо, через це для нього стала неактуальна посада, — говорить колишній голова Держкіно 44-річний Пилип Іллєнко. — Заява про відставку — це добре. У таких кріслах не місце людям, які стільки років створювали комерційне телебачення, що серйозно доклалося до поширення в Україні російських наративів і маргіналізації української культури (Ткаченко 11 років був генеральним директором групи телеканалів "1+1 медіа". — ГПУ). Після відставки почуємо кандидатури на посаду. Важливо, щоб це знову не був виходець з телебачення, як два останні міністри.

Рішення про відокремлення Держкіно правильне. Стане незалежнішою структурою. Пряме спілкування з урядом скоротить бюрократичні процедури й покращить роботу. По факту Держкіно мали би зробити міністерством.

— Кіно останні півтора-два роки стало основним пріоритетом політики Офіса президента. Держкіно напряму керується звідти, — каже колишній гендиректор Довженко-Центру Іван Козленко, 40 років. — Директорка Марина Кудерчук — ставлениця Андрія Єрмака, Раду з підтримки кінематографії сформувала з його бізнес-партнерів. Мінкульт як орган, що формує державну політику у сфері кіно, залишається осторонь. Ситуація призведе до збільшення фінансування Держкіно. Але там наявна політична корупція, і кошти розділяють у непрозорий спосіб. Тож не знаю, наскільки це буде в благо.

Депутати розглянуть відставку міністра цього пленарного тижня у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «Міністр культури подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути