четвер, 30 серпня 2007 18:26

Микола Сядристий пише книжку про комуністів

Сьогодні київський художник Микола Сядристий святкує 70-річчя. Він малює під мікроскопом картини в половинках макових та яблучних зерен, різьбить барельєфи на тернових та вишневих кісточках. Створив найменші в світі діючий мотор, книжку "Кобзар", шахи на головці шпильки. 50 років тому підкував блоху.

— Але це для мене неважливо, — каже художник по телефону "ГПУ". — На створення мікромініатюр я витратив лише п"ять відсотків життя. За радянських часів, коли їздив за кордон, почав історією цікавитися, щоб не виглядати болваном. Тому сорок років вивчаю історію нацизму, комунізму, технологію захоплення влади. Перелопатив гори архівних документів, багато з яких досі секретні. Назбирав більш як 900 тисяч сторінок. Це кадровий склад ГУЛАГу, особисті записи Леніна та Гітлера,  листи тиранів своїм батькам. Треба буде набрати все це на комп"ютері. Із видавництвом ще не визначився.

Ювілей Микола Сядристий проведе на роботі. Він керує власним Музеєм мікромініатюр на території Києво-Печерської лаври.

— Посидимо у вузькому колі, великої п"янки не буде, — зізнається. — Потім поїду на Харківщину, в рідне село Колісниківка, до молодшого брата Гриші. Поблукаю з фотоапаратом степом, городами здичавілими. Материна хата зовсім заросла.

Микола Сядристий виставлявся в 25 країнах світу. 1970-го його книжку "Таємниці мікротехніки" визнали бестселером  Всесоюзного конкурсу на кращу науково-популярну книжку. Роботи майстра можна побачити в Музеї мікромініатюр на території столичних Лаври та розважального комплексу "Дивосвіт". Ще постійні виставки Сядристого працюють у князівстві Андорра,  угорському місті Сентендре та в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Микола Сядристий пише книжку про комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути