Ексклюзиви
пʼятниця, 01 лютого 2008 18:10

Леся Кара-Коця малює хоботарок

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Відкриття виставки Лесі Кара-Коці (праворуч) відвідала киянка Олена Манелюк із дітьми. 9-річна Ангеліна та 7-річний Данило декламували Лесі вірші
Відкриття виставки Лесі Кара-Коці (праворуч) відвідала киянка Олена Манелюк із дітьми. 9-річна Ангеліна та 7-річний Данило декламували Лесі вірші

Виставка 29-річної художниці Лесі Кара-Коці відкрилася у столичній галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв на Контрактовій площі. На ній представлено 50 полотен. На багатьох зображено хоботарок — казкових тварин, яких Кара-Коця вигадала й запатентувала в Департаменті інтелектуальної власності.

— Хоботарка — це суміш поросятка зі слоненям, — пояснює Леся. — Набридло спостерігати по телевізору за дурними телепузиками й агресивними трансформерами.

Художниця малює яскравими фарбами, картини оздоблює золотом, сріблом або міддю. На одну роботу йде від місяця до трьох.

— Ось тут, — Кара-Коця показує на картину на стіні, — я намалювала Бога, який вирішив відпочити після створення світу. Щоби розважитися, він запросив до себе рок-групу. Солістом у ній олень, рибки грають на барабанах, а хоботарка — на гітарі.

Леся Кара-Коця написала дитячу книжку, головні герої якої — хоботарки. У ній буде близько сотні авторських ілюстрацій. Хоче видати цього року.

— Книга називається "Пригоди хоботарок. Порятунок весняного Сонечка". Це історія про те, як хоботарки рятували весняне Сонечко, яке зачепилося промінчиком за шпиль найвищої у світі антени стільникового зв"язку.

Картини Кара-Коці мають колекціонери з Франції, Німеччини, США.

Сонечко зачепилося промінчиком за шпиль антени

— Іноземці купують їх переважно на виставках. 2004 року одну купила Катерина Ющенко. Я про це дізналася з газет. А цьогоріч Ющенки привітали мене з Новим роком, надіслали листівку. Я у відповідь подарувала їм ще одну картину.

Торік Леся побувала на концерті Елтона Джона й після того напалювала його портрет. Зобразила співака в образі казкової тваринки з людським обличчям. Вона схожа на ведмедика, має довгий пухнастий хвіст.

— Ця картина невдовзі полетить до співака у Велику Британію. З переправленням допоможе Британська рада в Києві.

Роботи художниці коштують в Україні від $300 до $5 тис.

— Насправді ціна моїх картини від 10 тисяч доларів. Але продаю їх набагато дешевше, адже живу в країні, де арт-ринок ще на сформувався.

Ціну Леся вираховує так:

— Якщо малюю картину місяць, то маю отримати за неї ніби місячну зарплату, яка окупила б витрати за цей час. Тому ціна розраховується так — місячний прожитковий мінімум, витрати на матеріали для картини й оренду приміщення для виставки.

1978 року, 9 травня — Леся Кара-Коця (Олеся Каракоця) народилася в Москві, куди її батьки приїхали на навчання із села Вільшана на Черкащині. Походить із роду кухаря Каракоці, котрий працював у графа Енгельгардта, у якого козачком прислужував Тарас Шевченко
1995 — вступає до столичного технікуму легкої промисловості на художника-модельєра виробів зі шкіри
1999–2006 — навчається в Національній академії образотворчих мистецтв і архітектури
2004 — створила казкового персонажа хоботарку
2007, червень — на VII міжнародному фестивалі підводного зображення "Срібна акула" отримала гран-прі за картину "Гра в Одіссею Кусто"

Зараз ви читаєте новину «Леся Кара-Коця малює хоботарок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути