Ексклюзиви
середа, 28 березня 2007 15:05

"Лебедине озеро" танцювали на роликах і в повітрі

Автор: фото: REUTERS/Claro Cortes
  До 2003-го трупа з Гуанчжоу виступала без страховки. Їхню роботу називали найнебезпечнішою у світі
До 2003-го трупа з Гуанчжоу виступала без страховки. Їхню роботу називали найнебезпечнішою у світі

Балет "Лебедине озеро" Петра Чайковського танцювала акробатична трупа з китайського міста Гуанчжоу 26 та 27 березня у столичному палаці "Україна". Одетта піднімалася в повітря, танцювала на канаті, а також на долоні, плечі та голові принца Зіґфріда. Понад 95 артистів каталися на одноколісних велосипедах, по черзі жонглювали м"ячами, капелюхами та червоними китайськими лампами. Лебедиці в довгих білих сукнях їздили по сцені на роликах.

— Вона ж без кісток! — захоплено каже про Одетту у виконанні китайської артистки киянка Олена Щетиніна, 36 років. Вона прийшла на виставу з подругою. Жінки купили квитки за 120 грн на балконі, але ще до першого акту пересіли в партер — місць вистачало.

Депутат Київради Михайло Бродський дивився шоу в першому ряду. Був із білявою супутницею. 45-річний посол Грузії в Україні Григол Катамадзе прийшов із дружиною Яною та друзями.

— Я був на кількох різних постановках "Лебединого озера" в Москві та Тбілісі, — каже посол після першого акту. — Але такого ще не бачив!

Замість "Танцю маленьких лебедів" китайці виконують "Танець жабенят". Четверо чоловіків у зелених трико кілька хвилин  підстрибують по сцені на руках. Тоді ж перед глядачами з"являються чотири артисти, переодягнені у балерин. Вони пародійно штовхають один одного і падають, виконуючи пірует.

Одетта танцювала на голові принца Зіґфріда

Прем"єра "Лебединого озера" у виконанні акробатів із Гуанчжоу відбулася в Шанхаї 25 березня 2005-го. Відтоді трупа гастролювала в Мілані, Лас-Вегасі, Нью-Йорку, Санкт-Петербурзі, Токіо та Барселоні. "Лебедине озеро" вже повернуло його творцям $5 млн, витрачених на постановку. Гроші дала приватна компанія, хоча трупа перебуває на державному забезпеченні. Постановники — балетмейстери Жао Мінг і Нінг Генфу. Мінг вивчав хореографію у Лондоні і ставив телевізійні новорічні шоу в Китаї.

— Мене відмовляли експериментувати з балетом Чайковського, — зізнається. — Застерігали, що деякі фани знають напам"ять кожен рух Одетти. Говоритимуть, що я руйную класику.

Інший постановник "Лебединого озера", Нінг Генфу, 50 років займається акробатикою. Він керував трупою із Гуанчжоу, коли до нього звернувся Жао Мінг і запропонував ставити "Лебедине озеро". Генфу погодився.

— Подумав, що китайське акробатичне мистецтво треба оновлювати. Адже останнім часом циркові шоу збирають усе менше глядачів. А вони були популярні ще 800 років тому.

Коли трупа із Гуанчжоу почала репетиції, більшість артистів не мали уявлення про балет. На пуантах танцювало тільки подружжя акробатів Вей і Ву. Вони 2002-го виграли циркову нагороду "Золотий клоун" у Монте-Карло за семихвилинний танець за мотивами "Лебединого озера".

Після шоу артисти збираються на службовому виході з палацу "Україна". Двома автобусами їх відвозять до готелю "Либідь". Поруч із автобусом двоє активістів організації "Фалуньгун" роздають акробатам листівки, в яких розповідається про злочини комуністичної партії Китаю.

Зараз ви читаєте новину «"Лебедине озеро" танцювали на роликах і в повітрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути