неділя, 11 лютого 2007 16:16

Курков написав "Чепухоносиків" у в"язниці

Книжка для дітей "Приключения Чепухоносиков" українського письменника Андрія Куркова, 45 років, з ілюстраціями Євгенії Гапчинської, 32 роки, вийшла в харківському видавництві "Фоліо". Презентували її у четвер у Києві в галереї "Гапчинська".

— Казку написав ще 1985 року в армії, — згадує з усмішкою Курков. На ньому яскрава жовто-червона жилетка від дизайнера Наталі Шехелевої. — Служив охоронцем в одеській в"язниці. Керівництво давало мені ключ від свого кабінету, щоб я писав партійні звіти. А я складав казки. Чепухоносики — ті, що розповідають чепуху. Вона, на відміну від брехні, розважає і не несе зла.

Каже, в армії його три місяці вчили лягати в протигазі в калюжу.

— Протигазів у книжці нема, — зауважує автор. — Калюжі є. Але не тюремні, а екологічно чисті. Самвидав казки ходив по руках по всьому Союзу. 1992 року книжку без мого відома стотисячним накладом надрукувало одне пітерське видавництво. Сказали потім, що не могли мене знайти. Заміть гонорару дали 10 тисяч примірників. Віз їх самотужки в Україну через Білорусію. Білоруські прикордонники взяли собі по ящику. Мовляв, своїм дітям. Побажав їм багато дітей, — сміється. — У кожному ящику було по 30 книжок!

На казках Куркова виросли його діти. З ірландкою Лізою письменник виховує Габріелу Таїсію, 10 років, Тео Майкла Олексія, 8 років, і 4-річного Антона Девіда.

— Габрієла дуже зраділа, що чепухоносиків малюватиме Гапчинська, — каже письменник. — Бо в нас вже була книжка "Ліза та її сни" з її ілюстраціями.

До цього Гапчинська працювала з видавництвом Івана Малковича "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га". Окрім "Лізи та її снів", зробила обкладинки для книжок "Чарлі та шоколадна фабрика" та "Матільда" Роальда Даля.

— Коли Малкович дізнався, що я малюю для "Фоліо", сказав, що я ріжу його без ножа, — зізнається. — Але він знає, що я в роботі наркоман. Якщо він не прийшов першим, то я роблю іншим.

Гапчинська за чотири місяці зробила 18 картин про чепухоносиків.

— Одразу відчула, що це мої дітки. Працювала без творчих мук, — розповідає вона.

Із чоловіком і арт-менеджером Дмитром художниця виховує 14-річну дочку Настю. На презентацію Гапчинська прийшла в сірому сарафані із завищеною талією та коричневих туфлях із пряжками. У цьому одязі художниця схожа на романтичних героїнь своїх картин.

Книжку про чепухоносиків видадуть українською. Письменник і художниця кажуть, є пропозиції зробити за цим сюжетом мультсеріал чи дитячу передачу. Зараз Гапчинська малює ілюстрації до ще однієї казки Куркова "Почему Ежика никто не гладит". Презентують її на харківській книжковій виставці в кінці квітня.

Курков розповів, що пише новий роман про дивне кохання й смішну політику. Назву ще не придумав. Гапчинська працює над трьома книжками для видавництва "Розумна дитина". Малює ілюстрації для московських глянцевих журналів "Йога", "Космополітен". Картини художниці мають Лучано Паваротті, Софія Ротару, Андрій Шевченко, Катерина Ющенко й Тіна Канделакі.

Зараз ви читаєте новину «Курков написав "Чепухоносиків" у в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути