Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 00:05

Корупція — наша найбільша проблема після війни з Росією

Третьою премією студентського конкурсу Каннського кінофестивалю нагородили драму "Славна революція" українки Маші Новікової. Режисерка народилася в родині художників у Києві. 2010-го переїхала в Німеччину. Торік закінчила Лондонську кіношколу у Великій Британії. 20-хвилинний дипломний фільм присвятила Революції гідності.

Дія відбувається в лютому ­2014-го. Мати намагається поховати як героя сина, вбитого під час протестів на Майдані. Стикається з корумпованою бюрократичною системою, за сюжетом.

Головну роль виконала непрофесійна акторка Наталія Бережна, 46 років.

— Під час Революції гідності я почула про програміста Сергія Бондарева. Його застрелили силовики під час першого штурму біля Будинку профспілок 18 лютого. Сім'я всюди стикалася з тяганиною, намагаючись поховати героя. Ця історія зворушила, бо я могла бути на місці Сергія, — розповідає Маша Новікова. — Революція вплинула на свідомість українців, зокрема й на мене, показала можливість і шлях боротьби. Цю ідею втілила у стрічці через образ матері, яка втратила все — сина, житло, заробіток, але продовжує боротися. Вона вперта й сильна, це про­образ сучасної України. Моє кіно про стару систему, в якій продовжує жити українське суспільство. Про корупцію треба говорити. Це наша друга найбільша проблема після війни з Росією. Але такі сильні духом люди, як моя героїня, дають надію на зміни.

Зняла фільм торік, а сьогодні його сюжет став навіть ближчим для європейської аудиторії. На тлі війни ситуація в Україні зрозуміліша для людей у всьому світі. 2014-го українці чинили спротив тим же силам, що й зараз. Тільки тоді це була війна з кремлівською агентурою всередині країни, а тепер це атака самої Росії.

Конкурс складався з 16 студентських робіт, відібраних із заявок від 378 кіношкіл з усього світу.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Корупція — наша найбільша проблема після війни з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути