пʼятниця, 19 січня 2018 06:15

Компроміс з агресором означає програш цілої Європи

Автор: www.bostonglobe.com
  В англійському фільмі ”Темні часи” актор Гері Олдмен зіграв роль прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля. Після промови показує жест у формі латинської літери ”V”, що символізує перемогу над Гітлером
В англійському фільмі ”Темні часи” актор Гері Олдмен зіграв роль прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля. Після промови показує жест у формі латинської літери ”V”, що символізує перемогу над Гітлером

— Не можна переконувати тигра, якщо ваша голова вже в його пащі, — каже Вінстон Черчилль у фільмі "Темні часи". У біографічній драмі роль прем'єр-міністра Великої Британії грає англійський актор 59-річний Гері Олдмен. Із 18 січня фільм іде в українському прокаті.

За основу стрічки взяли перші тижні Вінстона Черчилля на посаді керівника уряду в травні 1940 року. На той час німецькі війська захопили Польщу, Чехословаччину, Данію, Норвегію, Бельгію, Нідерланди, Люксембург, частину Франції. Вінстон Черчилль переконує парламент, що британцям потрібно воювати. Підтримки не знаходить.

— Це були критичні часи. Члени кабінету міністрів Великої Британії вважали марною справою боротися проти Гітлера, — розповідає власник мережі кінотеатрів "Кінопалац" 60-річний Богдан Батрух. — Ніхто не вірив, що Німеччину можливо зупинити. Черчилля переконували йти на переговори. Він відмовлявся. Казав, що компроміс з агресором означає програш цілої Європи. У фільмі відтворили промови Черчилля перед парламентом. Готував британців до нелегкої боротьби, але водночас переконував їх у перемозі. Зміг підняти бойовий дух нації. Наприкінці фільму на його бік стають і уряд, і король.

Щоб передати образ Вінстона Черчилля, виконавця ролі Гері Олдмена довелося штучно зістарювати. Виготовили спеціальні маску й перуку. Грим акторові наносили протягом 3 год.

— Історичних постатей часто ідеалізують, — продовжує Батрух. — Черчилль у виконанні Олдмена вийшов переконливий. У фільмі одного з найвидатніших політиків показали як живу людину — його поведінку в побуті, стосунки з дружиною, недоліки характеру. Він полюбляв випити, часто скаржився на здоров'я. Можемо побачити Черчилля не лише в костюмі, а й у домашньому халаті. Він надиктовував документи, лежачи у ванній зі склянкою віскі. Секретарка сиділа під дверима кімнати й занотовувала його слова.

Режисер фільму "Темні часи" — англієць 45-річний Джо Райт. Відомий екранізаціями романів "Гордість і упередження" Джейн Остін, "Анна Кареніна" Льва Толстого.

Зараз ви читаєте новину «Компроміс з агресором означає програш цілої Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути