пʼятниця, 27 серпня 2010 07:50

Книжку з рецептами і анекдотами підготували за місяць

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  За два дні в столичній книгарні ”Є” купили 400 примірників книжки ”Одкровення в кафе ”Пегас”. У ній 81 письменник розповідає про себе, подає три рецепти улюблених страв і стільки ж анекдотів
За два дні в столичній книгарні ”Є” купили 400 примірників книжки ”Одкровення в кафе ”Пегас”. У ній 81 письменник розповідає про себе, подає три рецепти улюблених страв і стільки ж анекдотів

Київське видавництво "Ярославів вал" випустило книжку "Одкровення в кафе "Пегас". У ній 243 кулінарні рецепти й стільки ж анекдотів від письменників. Коштує 55 грн.

— Коли починав, письменник у моїй уяві був чимось неймовірним. Думав, йому десь стоїть пам"ятник, він не спить, не їсть, не п"є, в туалет не ходить, — розповідає поет 44-річний Сергій Пантюк. — Раз до мене в Кам"янець-Подільський прийшов лист з обласної газети, куди я писав свої калічні вірші: приїдьте, у вас є задатки. У мене аж руки затрусилися, що побачу живого письменника. Сиджу, чекаю. Двері відчиняються з ноги. Влітає лисий, міцний дядько — Аполінарій Федотович Малевич. "Ти, Пантюк, сам вірші написав? Бо якщо списав десь, будемо ми з тобою, як обісрані діти".

Книжку укладали чотири тижні.

— Це була перевірка на блискавичність реакції. Письменники мали сісти й написати коротко про себе, три рецепти і три улюблені анекдоти. Не потрапили ті, хто думав більше трьох днів, — каже упорядник 64-річний Михайло Слабошпицький. — Анатолій Дімаров написав швидко, на коліні, але по суті. Екс-ректор Могилянської академії В"ячеслав Брюховецький згадав, як сидів у садочку на горщику поруч зі своїм першим коханням. Він зрозумів, що жінкам вірити не можна, а треба їх любити. Поет Дмитро Кремінь розказав, як школяр запитав його на зустрічі: "От ви з вусами, як Тарас Шевченко, лауреат Шевченківської премії. А чому в підручнику під вашим портретом тільки одна дата?"

Книжку присвятили київському автору Володимирові Кисельову.

— Майже в кожному його романі зо 20 феноменальних рецептів. Він казав: книжка моя, може, й невидатна, але жінки її читатимуть. До знайомства з ним я вмів лише заварити чай і підсмажити яєчню. Тепер, коли приїжджаю до дітей, онуків, вони просять "Качку по-гасконськи", "Кролика по-лангедокськи" за рецептами Кисельова. Павло Загребельний також був феноменальним кухарем.

Наклад "Одкровення в кафе "Пегас" — 5 тисяч примірників. За два дні в столичній книгарні "Є" купили 400 книжок.

— У жовтні плануємо випустити доповнене видання, у ньому представимо 120 письменників. Не вистачає Івана Дзюби — він не встиг закінчити текст, бо писав відповідь Дмитрові Табачнику. Подамо рецепт самогону, заправленого горіхами, — коньяку "Іван Мазепа". Будуть рецепти "Сніданок довгожителя", салати "Поцілунок бджоли", "Олександр Македонський", "Григорій Сковорода".

Видавництво планує надрукувати подібні книжки про митців, спортсменів, політиків.

— Хотіла б почитати водійські історії письменників, — каже київська письменниця Любов Голота, 60 років. — Львів"янин Роман Іваничук розповідав, як учився керувати машиною. Сів з інструктором, який читав тільки одного письменника — саме його. "Романе Івановичу, вмикайте запалення, рушайте, — звертається чемно так. А через 5 хвилин уже б"є його по голові: "Старий козел, куди преш!" — Іваничук в"їхав у стовп.

Зараз ви читаєте новину «Книжку з рецептами і анекдотами підготували за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути