Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 17:16

Івон Таяндьє розмальовує котушки туалетного паперу

У Національному художньому музеї в Києві триває виставка "Таяндьє-ленд" 82-річного французького художника Івона Таяндьє. На кількаметрових полотнах, стільцях, глечиках і котушках з-під туалетного паперу яскравими фарбами намальовано людей з багатьма обличчями, декількома парами рук, ніг і тулубів.

Таяндьє сідає за стіл, певний час мовчки розглядає журналістів.

— У вас цікаві та гарні обличчя, — каже після паузи. — Я схиблений на людських обличчях, можу роздивлятися їх годинами. Ще з дитинства я полюбив малювати портрети, тоді виконував їх у класичному стилі. У 16 років влаштував першу виставку своїх робіт, намальованих чорнилом і кольоровими олівцями.

Потім Таяндьє зайнявся вивченням мистецтва, працював критиком у художніх часописах, опублікував монографії про видатних митців останніх століть: Родена, Моне, Міро, Сезанна. Знову малювати почав у 45 років. Створив уже близько 5 тис. картин. На жодній немає чорного кольору.

— Принципово його не використовую, — пояснює. — Бо мої картини мають бути яскравими, веселими. Якщо треба темним кольором окреслити контур чогось або створити контраст, то замість чорного малюю або темно-фіолетовим, або темно-зеленим. Поєдную їх з жовтим і рожевим.

До Києва разом із Таяндьє приїхала й дружина Франсуаза, 64 роки. Вони в Україні вперше.

— Івон живе в своєму уявному світі, на звичайні приземлені речі уваги не звертає, — розповідає вона. — Домашніми справами теж не цікавиться. Не знає, як забити гвіздок, вкрутити лампочку чи сплатити комунальні рахунки. Але я все одно дуже його кохаю.

Вони одружені вже десять років. Раніше Франсуаза працювала викладачкою латини в школі. Це вже друга дружина художника, перша померла. Дітей у Івона немає.

— Я ніколи не хотів їх мати. Мені досить тих, яких створюю у власній уяві, — ділиться Таяндьє. — На виховання справжніх я не мав би часу. А пожертвувати заради дітей годинами, які можна витратити на малювання, я не зміг би.

До Таяндьє підходить якась жінка, просить автограф. Художник бере папірець і хвилин п"ять розмальовує його. Потім береться за книжку відгуків музею й півгодини малює в ній. Спочатку синьою ручкою, потому — кольоровими фломастерами.

— Івон малює на будь-якому папірці, який побачить, — усміхається Франсуаза. — Були сьогодні у директорів якоїсь київської галереї, то він їм там шість сторінок у книзі відгуків розмалював.

Виставка триватиме до 18 травня. Вхід — 10 грн, для студентів — 5 грн, для школярів — 1 грн.

Зараз ви читаєте новину «Івон Таяндьє розмальовує котушки туалетного паперу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути