понеділок, 08 грудня 2008 17:12

Іванові Базаку запропонували резиденцію у Відні

Художник із Коломиї 28-річний Іван Базак отримав міжнародну премію Хенкеля. Українець рік жив у Відні з 11 митцями зі Східної Європи, всі витрати оплатив уряд Австрії. Кожен художник отримував щомісячну платню — тисячу євро й усе необхідне для роботи: майстерню, фарби, полотна.

За рік журі оцінило роботи, створені митцями. Доробок Івана Базака визнали найвдалішим. Українцеві надали резиденцію у Відні та грошову винагороду. Її розмір австрійці не розголошують. Художник працюватиме у Відні три місяці, а тоді йому організують виставку.

— Я не маю конкретного плану, що показувати, — каже Іван Базак. — Але сподіваюся використати час на повну.

Художник створює картини, фотографії, інсталяції про  українських заробітчан. Мати Базака працює в Італії, батько — в Португалії, рідня — в Польщі. У січні митець показував свої роботи в Києві у Центрі сучасного мистецтва. Розповів історію шкільного друга Віталія — як той без документів вирушив провідати матір до Італії. Сфотографував порожній будинок Віталія в Коломиї, запущений сад. А інсталяцію "Весілля" створив на цукрі.

Переможець отримає 20 тисяч євро

Базак здобув освіту в столичній художній академії. Продовжив навчання в Німеччині, живе переважно в Кельні.

— Я взагалі ціную те, що робить Іван. Він не намагається стати кимось, а залишається собою. Це хороший почерк для молодих художників, — говорить директор Польського інституту Єжи Онух. — Останні роки Базак працює у Європі, але наголошує, що він — українець. Наш інститут висунув Івана Базака на премію Казимира Малевича. 14 грудня переможець отримає 20 тисяч євро.

Зараз ви читаєте новину «Іванові Базаку запропонували резиденцію у Відні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути