Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2019 00:20

Художники захопили історичну будівлю

Художники захопили історичну будівлю
Анна Адамович виконує центральну роль у фільмі "Сквот 32". Фото: kino-teatr.ua

— Від початку це була історія про дівчину-фотографа, яка потрапила в аварійний будинок. І стала фотографувати людей, що там залишилися, — розповідає режисер фільму "Сквот 32" Олександр Лмідаговський, 32 роки. Картина вийшла в український прокат.

Ліза працює фотографом у паспортному столі. Випадково знайомиться з компанією вільних музикантів і художників, які збираються в покинутій будівлі. Тут ще живе єдина офіційна мешканка 80-річна Фаїна. Будівлю хочуть знести. А на її місці звести торговий центр. Сквотери вирішують зробити виставу, щоб привернути увагу до культурної спадщини, за сюжетом.

Сквоти — заселені неформальною молоддю приміщення. Найзнаменитіші знаходяться в Берліні, Лондоні, Барселоні, Куала-Лумпурі, Каракасі.

— В основі лежить реальна історія. В Києві хотіли знести будівлю за адресою Гоголівська, 32. Тому фільм і називається "Сквот 32". Мешканцям відключили світло, газ, воду. Але вони не хотіли з'їжджати. Євгенія Бєлорусець знайшла цей будинок, знімала в ньому. Потім ці фотографії отримали приз на міжнародному конкурсі, була виставка в Києві. Я в цьому будинку був, коли ще навчався в інституті. Мій одногрупник знімав там. Розказував, як на жителів падає ліпнина зі стелі, обсипаються сходи. Вони боялися, що на них звалиться верхній поверх. Ми вирішили змінити цю історію, осучаснити і замість звичайних мешканців населити будинок незалежними художниками. Залишили лише одну бабусю Фаїну, яка там народилася і виросла. Спершу шукали професійних акторів. Але зрозуміли, що органічніше героїв втілять самі митці. Головну роль зіграв Олександр Богачук, чемпіон світу з брейк-дансу. Його друзів — телеведуча і художниця Сандра Самбо, репер Денис Михальченко. Вони, по суті, грали самих себе. Сквот, показаний у фільмі, розташований на території харчового інституту в Києві. Це закинутий корпус із двором-колодязем.

Бюджет фільму "Сквот 32" 12,3 млн грн. У картині звучать пісні Джамали.

Зараз ви читаєте новину «Художники захопили історичну будівлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути