вівторок, 30 жовтня 2007 14:50

Григорій Суркіс привіз до Києва офорти Пабло Пікассо

Сто офортів іспанського художника-імпресіоніста Пабло Пікассо показують у столичному художньому музеї. Їх привезли з іспанського музею фундації ІКО у Мадриді. Заплатила за це Федерація футболу України. Кажуть, майже $500 тис.

— Це коштувало рівно стільки, скільки це коштувало, — ухиляється від відповіді про вартість виставки президент федерації Григорій Суркіс, 58 років. Він походжає трьома залами, де висять офорти. — Раніше я тільки в журналах бачив гравюри Пікассо, — зізнається "ГПУ". — Міг би купити одну з цих робіт, але хто ж мені дасть? Людина, яка любить свою країну, насамперед купує національних художників. Я багато років збираю колекцію українських живописців. Маю полотна Миколи Глущенка, Йосипа Бокшая.

Пабло Пікассо створив 100 офортів у середині 1930-х на замовлення паризького галериста Амбруаза Воллара. Колекція називається "Сюїта Воллара".

— Вона безцінна, — каже Ольга Кабасуело Мартіне з іспанського посольства. — Музею фундації ІКО ця колекція дісталась у спадок від американського підприємця. Він хотів, щоб роботи Пікассо повернулися на батьківщину художника. Кожна гравюра має декілька екземплярів. Але всі вони розкидані по приватних колекціях світу.

Під час роботи над "Сютою Воллара" Пікассо був закоханий у парижанку Марію-Терезу, яка була на 30 років молодша від художника. Вона позувала для нього. Після знайомства з нею Пікассо змінив ставлення до кубізму — напрямі в живописі, що прославив його. Художник більше не малює жінок, складених із кубиків. Офорти "Сюїти Воллара" — перші роботи Пікассо, написані за класичними канонами.

Пабло Пікассо — один із найдорожчих художників світу. Його метрове полотно "Хлопчик із люлькою" продали на аукціоні "Сотбіс" у Нью-Йорку в травні 2004-го за $104,2 млн.

Виставка триватиме до 16 грудня. Квитки коштують 20 грн, для студентів — 10, для школярів і пенсіонерів — 2.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Суркіс привіз до Києва офорти Пабло Пікассо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути