вівторок, 20 березня 2018 05:25

"Місто" покажуть 22 березня

"Місто" покажуть 22 березня
Фото: Театр на Липках

— Провінціали часто досягають у столиці більшого. Боротьба за виживання на новому місці дає вражаючий результат, — каже режисер 49-річний Артур ­Артименьєв.

У київському "Театрі на Липках" поставив спектакль "Місто" за романом 1928 року Валеріана Підмогильного.

Селянин Степан Радченко приїхав до Києва. Мріє стати письменником. Вступив на історико-філологічний факультет інституту. Пише перше оповідання "Бритва". У творі розповідає, як під час громадянської війни відкупився від білогвардійця-черкеса, за сюжетом.

— У Києві Степан знайомиться з поетами й критиками, наполегливо працює, — продовжує Артур Артименьєв. — За півтора року стає відомим літератором. У житті Радченка є багато жінок. У рідному селі кохав сусідку Надійку. В місті закрутив роман із дружиною хазяїна квартири Тамарою Василівною. Пізніше знайомиться з ексцентричною киянкою Зоською. Після розриву з Радченком вона скоїла самогубство.

Мені знайома драма Степана. До Києва 1992 року я приїхав з Луганщини. Провінціали добре бачать, що кияни не користуються можливостями, які їм дані від народження. В романі докладно описано, який напружений графік життя собі влаштовував Степан. Вивчав мови, літературу.

Не просто чіпляється за місто, як за нагоду зробити кар'єрне зростання. Щиро хоче знайти своє місце в житті. Доводить, що він — творча особистість. Після смерті Зоськи хоче тікати з Києва. Йому допомагає критик Вигорський. Каже: "Як ми дивимося на навколишнє — таким і буде світ".

Приїхавши до міста егоїстом, який хоче проявитися — наприкінці вистави Радченко змінюється. Він каже: "Кожна людина варта томів оповідань". Раніше всі сюжети брав з особистого життя. Прийшов до того, що джерело натхнення — в інших долях.

Співпереживав головному герою. Знаю, що творчий пошук часто потребує нових відчуттів і вражень. Думаю, вчинки, які він робив по відношенню до жінок, теж є пошуком яскравих переживань. Вони дають поштовх для творчості.

У Підмогильного — не моралізаторський твір. Показує, що в житті буває по-всякому.

За всіх обставин важливо, чи залишаємося людьми. Багато в чому історія Радченка — урок сучасній молоді.

Наступний показ вистави "Місто" в київському "Театрі на Липках" відбудеться 22 березня.

Зараз ви читаєте новину «"Місто" покажуть 22 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути