Ексклюзиви
пʼятниця, 08 листопада 2019 00:20

Гонкурівську премію отримав роман про загублене щастя

Автор: www.delo.si
  Жан-Поль Дюбуа отримав цьогорічну Гонкурівську премію за роман "Не всі живуть на цьому світі однаково"
Жан-Поль Дюбуа отримав цьогорічну Гонкурівську премію за роман "Не всі живуть на цьому світі однаково"

Різноробочий Пол Гансен провів два роки в канадській в'язниці. Вбив начальника. За ґратами згадує дитинство, батька-пастора і матір, яка захоплювалася кіномистецтвом. Пол Гансен — головний герой роману "Не всі живуть на цьому світі однаково". За цю книжку 69-річний Жан-Поль Дюбуа отримав цьогорічну Гонкурівську премію.

— Українському читачеві Дюбуа майже не відомий, — каже філософ Костянтин Сігов, 57 років. — У нас цього француза не перекладають. Сподіваюся, що почнуть. Бо це — одне з головних завдань Гонкурівської премії. Грошова винагорода там мізерна. Лауреат отримує 10 євро (274 грн. — ГПУ). Наприклад, за Нобеля дають 23 мільйони гривень. Попри це, Гонкурівську вважають однією з найпрестижніших літературних премій. Бо висуває автора в авангард французької літератури, збільшує кількість перекладів і продажів його робіт у кілька разів.

Дюбуа — автор 22 книжок. У минулому працював спортивним журналістом.

— Це дуже плідний автор, — говорить в ефірі радіо "Культура" літературознавиця та перекладачка Ірина Собченко. — Дюбуа полюбляють за чорний гумор, іронію, вміння писати легко про трагічне. Він дотримується лібертаріанських (політична ідея індивідуальної свободи, повного невтручання держави. — ГПУ) і атеїстичних поглядів. У текстах часто деміфологізує реальність. Літературним наставником вважає американського письменника Джона Апдайка, який писав про повсякденне життя американського середнього класу. Майже в кожному творі Дюбуа є герої-невдахи, які проживають не своє життя, а його ілюзію. Вони зворушують читача тим, що перебувають у пошуку чогось більшого. Часто ці герої в стані депресії.

Журі Гонкурівської премії назвало книжку "Не всі живуть на цьому світі однаково" Жан-Поля Дюбуа гострим і ностальгічним романом про загублене щастя.

Зараз ви читаєте новину «Гонкурівську премію отримав роман про загублене щастя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути