Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 14:55

Героїв Шекспіра водять на мотузочку

У Донецькому академічному музично-драматичному театрі відбулася прем"єра балету Сергія Прокоф"єва "Ромео і Джульєтта".

Це модерн-версія. Постановка експериментальна, називається "Лабораторія любові. Ромео & Джульєтта". Музика Прокоф"єва тут звучить разом із фрагментами сучасної. А історія романтичного кохання розглянута як одвічна боротьба двох статей.

— Це історія про боротьбу жінок і чоловіків, — розповідає заступник директора з творчих питань Олег Пшин. — Але це також конфлікт системи та особистості.

Автор лібрето, режисер і хореограф 34-річний Василь Маслій пояснює, що нічого не зробив всупереч Шекспіру. Лише трохи осучаснив — переніс дію із середньовічної Верони у сьогодення. І додав дійових осіб.

— Дія відбувається в лабораторії, де людей створюють генетично під керівництвом доктора Лоренцо. Джульєтта — найсучасніша і найдосконаліша зі створених у лабораторії моделей. Її обранцем має стати відповідний їй за генетичним кодом партнер — Паріс. Але вона — незалежна особистість, і робить власний вибір.

Постановник додав іще одну любовну лінію, Меркуціо–Тібальта. У Шекспіра Тібальт — хлопець-забіяка. А в цій версії він — жінка, сестра Джульєтти. І весь рід Капулетті, відповідно, також жінки. Ворожий клан чоловіків — Монтеккі. На цьому й будується смертельний конфлікт.

Але ніхто з мешканців лабораторії не здогадується про свою залежність від творців та про існування іншого світу. Щоб підкреслити це, в окремих епізодах до кожного виконавця прив"язана мотузка, яку тримає в руках всевладний Лоренцо. Він стоїть на металевій конструкції значно вище за інших.

Василь Маслій пояснює, що хотів зробити сюжет цікавим сучасному молодому глядачеві.

— "Ромео і Джульєтта" — надто відома вистава, та осмислив її по-своєму, винайшов власну техніку виконання. Дещо взяв від класики, дещо від модерну. Але головне — тут є великий простір для прояву драматичних акторських здібностей.

У головних ролях — молоді виконавці, яким ще нема й 20 років. Джульєтта — Анна Рогачова — випускниця школи хореографічної майстерні Вадима Писарєва. Працює в театрі четвертий рік. Ромео — Станіслав Парфьонов, закінчив Воронезьке хореографічне училище. У театрі з 2007-го.

Зараз ви читаєте новину «Героїв Шекспіра водять на мотузочку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути