Ексклюзиви
середа, 20 червня 2007 15:34

Ґері Мур привіз до Києва сім гітар

Автор: фото: УНІАН
  У аеропорту ”Бориспіль” у Києві Гері Мура пригостили українською горілкою. Музикант не допив її, бо напій був теплий
У аеропорту ”Бориспіль” у Києві Гері Мура пригостили українською горілкою. Музикант не допив її, бо напій був теплий

53-річний британський блюзовий гітарист Ґері Мур виступив у вівторок у Києві. Це був його перший приїзд до колишнього Радянського Союзу.

За день до концерту в залі палацу "Україна" спалахнула пожежа. Згоріли декорації на концерті співака Йосипа Кобзона. Наслідки пожежі ліквідовували добу. У залі поміняли крісла двох перших рядів. А старі скинули на купу в підсобці.

Перед початком виступу Мура безпечність "України" перевіряв міністр із надзвичайних ситуацій 40-річний Нестор Шуфрич. В оточенні полковника пожежної служби та ще двох чоловіків у цивільному Шуфрич бігав за лаштунками. Концерт теж слухав звідти. Після його завершення підійшов до Мура, потиснув руку й попросив сфотографуватися разом.

— Про пожежу я дізнався за кілька годин до виступу, — розповідає британець. — Якось перед самим виходом на сцену я порізав палець, отоді концерт відмінили.

Ґері Мур народився в Північній Ірландії.

— Першу гітару отримав у подарунок від батька в 10 років, — згадує він. — Він запитав, чи хочу я навчитися грати. Я — шульга, нічого не вмів робити, тому погодився. Батько показав мені один акорд — ля мажор. На цьому моя офіційна музична освіта закінчилася.

У 16 років Мур зібрав свою першу професійну групу "Скід Роу".

— Ми виступали в барах робітничих районів ірландських міст. Там була суцільна брутальність — пам"ятаю велосипедні ланцюги, "розочки" і все таке. Справжні бійки побачив у столиці Дубліні. Під час нашого виступу відвідувачі одного бару билися чотири рази. До мене намагався добратися якийсь хлопець із ножицями, щоб обрізати мені волосся.

Якийсь хлопець із ножицями хотів обрізати мені волосся

Слава до гітариста прийшла, коли він став учасником дублінського хард-гурту "Тін Ліззі", популярного в 1970-х. Пізніше Мур розпочав сольну кар"єру. Відтоді грає лише блюз.

До Києва Ґері Мур привіз сім гітар.

— Надаю перевагу старим інструментам, зробленим у 1950–1960-х, — зізнається музикант. — У них звук особливий. Це як старі рукавички: зручно, а нові — тиснуть.

Майже тритисячний зал "України" переповнений. Квитки  коштували 100–1700 грн. У день концерту дорогі квитки продавали з рук.

— Продаю два по 800 гривень, а в касі найдешевші по тисячі лишилися, — говорить дядько в світлому костюмі.

Концерт триває дві години. Крім Ґері Мура, грають барабанщик Брайан Дауні, басист Пітер Ріс та Віктор Мартін на електрооргані.

У баладі "Parisienne Walkways" соло гітариста тривало маже 10 хв. Усередині композиції британець вставив кілька нот українського гімну.

— Завжди, коли їду в якусь країну, намагаюся про неї щось дізнатися із поваги, — каже музикант. — Я знаю, що ви маєте незалежність 15 років. А вперше здобули її на початку XX сторіччя. Знаю, що Україна — це географічний центр Європи. А до приїзду сюди міг назвати лише ваших футболістів.

У Києві Ґері Мур був три дні. Прилетів він сюди зі своєю цивільною дружиною Джой, з якою виховує 8-річну доньку. Поселився в готелі "Прем"єр-Палац". Після концерту музиканти вечеряли в ресторані "Бельведер" на Печерську. Їздили на 500-му "мерседесі". По дорозі від готелю до ресторану британця вразили види Печерської лаври з вікна автомобіля. У середу Мур гуляв Києвом.

21 і 22 червня британець дасть концерти в Москві й Санкт-Петербурзі.

Зараз ви читаєте новину «Ґері Мур привіз до Києва сім гітар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути