пʼятниця, 01 лютого 2008 16:40

Генрі Міллер залишив шрам на живому тілі світу

Американець Генрі Міллер (1891–1980) увійшов в історію літератури як найскандальніший і найвідвертіший письменник усіх часів. Надрукований у напівпідпільному французькому видавництві, його перший роман "Тропік Раку" (1934) став одним із предтеч великого звільнення літератури від умовностей і моральних заборон. Саме Міллер уперше радикально реформував жанр роману, перетворивши його на безкомпромісне поле чесного і по-справжньому щирого письма.

Завдяки Міллерові раніше табуйована сфера сексуальних стосунків стала невід"ємною частиною літератури. Однак обмеження творчості письменника описами відвертих сцен було б надто поверховим прийомом. Міллер — насамперед цікавий художник і оригінальний філософ, який неймовірно "індивідуалізував" літературу. Його романи — своєрідні каталоги пригод пристрасного американця, який першим наважився показати життя без жодних прикрас.

А спочатку була "Мекка" американських письменників — Париж 1930-х років, де в голоді та злиднях серед богемних невдах і розмаїтого люмпен-пролетаріату формувався цинічно-мудрий художник. Найвідоміший роман "Тропік Раку", близько 30 років заборонений цензурою в США, сьогодні став американською класикою. Наступні твори автора "Чорна весна" (1936), "Тропік Козерога" (1939), "Сексус" (1949), "Плексус" (1953) і "Нексус" (1960) підтвердили його реноме, але жодному не судилося повторити успіх першої літературної бомби Міллера.

Він явив правдивий опис "низового" досвіду людини, що вийшов з-під влади сорому

Шокуюча відвертість і "варварська" іронія "Тропіку Раку", поєднані з неприйняттям фальшивих правил і філістерської моралі, комусь і тепер може здаватися брудною, вульгарною і антигуманною. Але жоден інший твір світової літератури не викликає у читача настільки сильної та екстатичної радості. Міллер явив правдивий опис "низового" досвіду людини, що вийшов з-під влади сорому і став справжньою містерією. "Живе життя" з усіма своїми вивертами, неправильностями і смородами з появою творів Генрі Міллера назавжди прописалося у літературі. Недарма він якось написав: "Я хочу залишити шрам на живому тілі світу".

Міллерові шрами прикрашають цей світ.

Зараз ви читаєте новину «Генрі Міллер залишив шрам на живому тілі світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути