Ексклюзиви
середа, 02 липня 2008 17:53

Ельвіра Семінарі написала українську "Лоліту"

Італійська письменниця Ельвіра Семінарі видала роман "Непристойність", головна героїня якого — 19-річна українка Людмила. Критики  охрестили книжку українською "Лолітою".

Авторка називає роман "чорним" психологічним детективом. За сюжетом, багате сицилійське подружжя втрачає новонароджену доньку. Потому з"ясовується, що жінка не зможе більше мати дітей. У сім"ї починається криза: чоловік із дружиною замикаються в собі та перестають одне з одним спілкуватися. Вони наймають молоду українку, аби та допомагала по господарству. Дівчина приїхала до Італії, щоб заробити гроші на навчання.

— З її приїздом у сім"ї все змінюється, — розповідає Ельвіра Семінарі. — Чоловік та жінка прив"язуються до дівчини. У них двозначні почуття до служниці. Жінка бачить у ній свою ненароджену дитину й водночас — суперницю. Чоловік ставиться, як до доньки та спокусливої дівчини. Пара хотіла б удочерити Люду, та обоє розуміють, що їхні почуття виходять за межі батьківських.

Семінарі спілкувалася з багатьма українськими заробітчанками. Тому виписати образ Людмили було неважко.

— Майже всі сім"ї Європи стикаються із присутністю іноземок — домашніх помічниць, доглядальниць, гувернанток, — каже письменниця. — Їм довіряємо найвразливіших членів родини — наших дітей та старих. Якщо замислитися, це досить дивно: ми живемо з ними одночасно в максимальній віддаленості й максимальній близькості. Ми їх мало знаємо, не завжди добре розуміємо, але довіряємо їм найдорожче.

У творі письменниця намагається порівняти світи Східної та Західної Європи.

— Цим світам нелегко спілкуватися, вони не розуміють одне одного, — переконана авторка. — У романі це показано на рівні слів: дівчина не може донести всіх своїх думок італійською, чоловік і дружина не все говорять через психологічні проблеми. А ще я порівнюю італійську жінку з дівчиною зі Східної Європи, яку приваблює саме західна розкіш. Дівчата зі Східної Європи завдяки телебаченню та рекламі сприймають Західну як земний рай. Але насправді Захід виявляється повним протиріч і конфліктів. Розв"язка роману — драматична. Дівчина, яка бажала багатства, веселощів, безтурботності, втрачає себе. Захід не бачить у ній особистості.

Зараз ви читаєте новину «Ельвіра Семінарі написала українську "Лоліту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути