Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 15:26

Джуліан Томас захрип на концерті

  Джуліан Томас у суботу повернувся до Англії
Джуліан Томас у суботу повернувся до Англії

Англійсько-український квартет "Джуліан Томас і Друзі" здійснив тур на підтримку альбому "Making waves" ("Пускаючи хвилі"). Минулого четверга музиканти концертували в етно-джаз клубі "Лялька" Львівського мистецького об"єднання "Дзиґа".

— Диск присвячений Україні, зітканий із емоцій і вражень, які британці пережили в нашій державі, — розповідає 39-річний трубач Олег Баковський.

Він єдиний українець у гурті. Окрім 45-річного вокаліста та композитора Джуліана Томаса, виступають також 29-річний Стів Наттера (гітара, контрабас) та 31-річний Ґлен Гюїс (піаніно).

— Ми вже три роки співпрацюємо. В Україні виступаємо п"ятий раз, — веде далі Олег. — Усі 13 композицій записали у Лондоні наприкінці жовтня. Диск уже готовий, зараз тривають переговори щодо його тиражування.

Концерт у "Ляльці" починається о пів на дев"яту вечора. Джуліан Томас виходить у легких кедах і чорних штанах. Поверх білої футболки під чорним піджаком великий срібний хрест.

— Добрий вечір! Усе ще Різдво в Україні? — питає англійською й киває на ялинку в кутку сцени. — Холодно у вас.

Починають грати. Томас співає: "Без тебе холодно в моєму житті". Тексти та музику він пише сам. Піаніст, гітарист і трубач лише інтонують його голосову партію. Рефрени пісень Джуліан наспівує по кілька разів, то пришвидшуючи, то сповільнюючи темп — дає партнерам достатньо часу для джазових імпровізацій. Робить кілька ковтків негазованої "Бонакви", зістрибує зі сцени і широкими кроками йде поміж столики слухачів, плескає в долоні. Публіка помалу заводиться.

— А ця пісня присвячена моєму батькові, — каже хрипким голосом та сідає на край сцени.

Стів Наттер акомпонує на гітарі. Джуліан закінчує рефрен, контрабас із гуркотом падає з підставки — порвалася струна. Томас не перериває співу. Потім скидає піджак.

— Дограємо на тому, що залишилося, — підбадьорює друзів під час 20-хвилинної перерви.

Офіціанти "Ляльки" приносять музикантам по келиху холодного пива.

Офіціанти "Ляльки" приносять музикантам по келиху холодного пива

Після 12-ї композиції Томас низько вклоняється та йде зі сцени. Оплески не стихають. Хтось горланить "Юкрейн!". За хвилину квартет виходить на біс. Джуліан співає: "Моя любов — це Україна". Після останньої ноти геть захриплим голосом дякує і просить відпустити його зі сцени.

Манера співу вокаліста схожа на Стінґову.

— Ви знайомі зі Стінґом? — цікавлюся після концерту.

— Ні! Але часом трапляється, що одного вечора він виступає у клубі, а наступного — я, — зводить на жарт Джуліан. — Сингл "Україна" із цього диску я написав на мелодію Стінґової пісні "Le Bell Dame Sans Regrets". Уже домовилися із його гітаристом Домініком Міллером про авторські права.

У грудні квартет Джуліана Томаса виконував композиції з диску на сьомому міжнародному фестивалі "Jazz Bez 2007". Тоді Стів Наттер обіцяв кинути палити.

— Горілка у вас дешева, і сигарети, — повагом насипає тютюн у самокрутку. — Ну ніяк не виходить!

Після концерту тріо Джуліана Томаса поїхало відсипатися до "Ґранд-готелю". Наступного ранку музиканти подалися до Луцька — о шостій вечора представляли свій альбом у місцевому драмтеатрі. У суботу англійці вирушили додому.

Зараз ви читаєте новину «Джуліан Томас захрип на концерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути