середа, 12 вересня 2007 15:32

Джо Завінул запивав горілку пивом

 

Один із засновників стилю джаз-рок, австрійський піаніст Джо Завінул помер від раку. Це сталося у вівторок у клініці "Вільгельміна" у столиці Австрії Відні. Йому було 75 років. Американський джазовий журнал "Даун Біт" 28 разів називав Завінула музикантом року. Джо тричі отримував премію Американської академії звукозапису "Ґреммі".

У квітні 2003-го він зі своєю групою "Завінул Сіндікейт" виступав у київському Жовтневому палаці.

— Зала була напівпорожня, — пригадує редактор музичного журналу "Нота" В"ячеслав Криштофович, 30 років. — Квитки продавали дуже дорого. Після концерту Завінул сказав, що навіть в Африці у нього слухачів збирається більше. Потім випив триста грамів горілки і запив склянкою пива. Питав: "Що ж ти куриш, як паровоз? Я от кинув палити у 12 років". Перед концертом на прес-конференції журналісти подарували Завінулу шалик і шапочку уболівальників "Динамо". Але Джо зізнався, що футболу не любить. Друге його захоплення після музики — бокс. Колись у Нью-Йорку він був помічником тренера вищої ліги. Казав, що тричі на тиждень обов"язково боксує. Братам Кличкам порадив змінити тренера.

Завінул народився у селі Кірхбах під Віднем. Його мама, циганка, працювала на віденській фабриці. Тато був різноробом, але любив музику. Перший інструмент — акордеон — подарував синові на 6-річчя. Під час Другої світової війни батько Джо  воював на Дніпропетровщині як австріяк у німецькій армії.

Після війни Джо зацікавився джазом. У 20 років уже виступав із кращим австрійським саксофоністом Гансом Кольнером.

— 1956-го Завінул поїхав у Нью-Йорк і грав у колективах чорношкірих музикантів Джуліана Еддерлі та Майлза Девіза. Для білого це велике досягнення, — каже  В"ячеслав Криштофович. — Джо любив казати: уявіть оркестр із чорношкірих музикантів, а серед них я — біла лисувата пляма.

Завінул створив джаз-рокові групи "Везер Репорт", "Везер Апдейт" і "Завінул Сіндікейт". В останні роки на гастролях по Європі з піаністом Фрідріхом Ґульда виконував музику Гайдна.

Мав синів Івана та Еріка-Джозефа. Їм дістанеться мільйонний спадок Завінула та джазовий клуб "Бірдланд" у столиці Австрії Відні.

Зараз ви читаєте новину «Джо Завінул запивав горілку пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути